Rozkvetla Zahrada Čech. Ukáže květiny, stromky i zahradní techniku

V pátek začíná v Litoměřicích jeden z největších zahradních veletrhů v zemi Zahrada Čech 2021. Akce je určená zejména pro zahrádkáře, chalupáře, kutily i milovníky přírody. Každoročně navštíví veletrh desítky tisíc lidí. Letos se koná už 45. ročník. Výstaviště se letos s místní galerií domluvilo na výběru obrazů, které byly v pavilonu přetvořeny a upraveny do podoby ovoce, zeleniny a květin. Akce končí příští týden ve středu.

Podle ředitelky Výstaviště Zahrada Čech Michaely Mokré najdou návštěvníci na veletrhu vše, co potřebují pro svou zahradu. „Jsou tu sazenice, květiny řezané v květináčích, traviny, bylinky, stromky, ale i třeba zahradní nábytek, zahradní technika a řada dalšího,“ uvedla. 

Do programu výrazně zasáhl koronavirus. Veletrh byl zkrácen z tradičních devíti dnů na šest. Vedení výstaviště se rozhodlo, že i do budoucna zůstane délka konání šest dnů, stejně jako u dalších podobných akcí v Česku. 

Veletrh Zahrada Čech
Zdroj: ČT24

Výstaviště nebude v souvislosti s covidem návštěvníky kontrolovat, podle Mokré je to jejich zodpovědnost. „My pouze požadujeme, aby měli návštěvníci ve vnitřních prostorách nasazenou roušku nebo respirátor. Je také potřeba, aby používali dezinfekci,“ připomněla.

Očkování mezi květinami

Mokrá připomněla, že kvůli pandemii covidu dorazilo loni na veletrh zhruba jenom padesát procent běžného množství hostů. „My bychom si velmi přáli, aby se nám návštěvnost vrátila na to původní číslo, které nám pomáhalo držet Zahradu Čech na ,bedně vítězů‘,“ řekla. Zmínila také, že za loňské ztráty nedostalo výstaviště od státu téměř žádnou náhradu. „Jediné, co jsme mohli čerpat, byl program Antivirus, který nám sanoval náklady na zaměstnance,“ dodala. 

V centrální části výstaviště se zájemci mohou nechat naočkovat proti koronaviru. „Bude to bez registrace a jednorázovou dávkou Johnson&Johnson. Zároveň jsme pro návštěvníky připravili testovací centrum, které je u jižní brány areálu,“ uvedla Mokrá. 

Začala Zahrada Čech 2021 (zdroj: ČT24)

Můžou nastat problémy v dopravě

Ředitelka také uvedla, že návštěvníci by měli po dobu konání veletrhu počítat v Litoměřicích se značnými omezeními v dopravě. „Dělají to kolony, kapacita není nafukovací, takže žádám všechny návštěvníky o určitou trpělivost. Někdy se totiž stane, že čekají až nepřiměřeně dlouho. Ale abychom jim to zpříjemnili, tak jsme pro návštěvníky připravili kyvadlovou dopravu,“ uvedla. 

Za výstavištěm je parkoviště, které pojme až tisícovku vozidel. Další parkoviště se nacházejí v bezprostřední blízkosti výstaviště. „Všechna místa jsou ale zpoplatněna, takže je potřeba počítat i s úhradou parkovného,“ dodala s tím, že výstaviště není provozovatelem parkovišť. 

Velké dopravní problémy se ale podle Mokré očekávají jenom v případě, že by se návštěvnost vrátila na tradiční čísla, to znamená desítky tisíc návštěvníků. Pokud by bylo letos lidí podobně jako v roce 2020, neměly by nastat žádné větší problémy.