Po památkově chráněném mostě v Přelouči opět projedou auta. Opravy dalších už kraj chystá

V noci na středu se po několikaměsíčních opravách otevřel motoristům památkově chráněný most v Přelouči na Pardubicku. Stavební práce stály kraj 41 milionů korun, řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD). Vzácný most se podařilo opravit i díky dotacím od státu a Evropské unie. Opravu dalších dvou mostů na Labi už Pardubický kraj chystá.

„Stav mostů přes Labe řešíme intenzivně již velmi dlouho a postupně se nám i za přispění evropských a státních prostředků daří jejich stav zlepšovat. Otevření mostu nám také zjednoduší plánování objízdných tras pro autobusovou dopravu, ale uleví se samozřejmě také řidičům osobních automobilů,“ řekl hejtman.

Příprava opravy přeloučského mostu, která spočívala v přeložkách sítí a provizorním mostu, byla daleko složitější než samotná rekonstrukce. Stavební firma pak odstranila nevyhovující příslušenství, odbourala vyrovnávací desky nosné konstrukce a odstranila izolaci.

Na připravené konstrukci vybudovala monolitickou vyrovnávací desku včetně říms pod chodníky a odvodnila komunikaci. Na mostě instalovala nové zábradlí, které má parametry toho předchozího.

„I přesto, že se jedná o památkově chráněnou stavbu, tak se jednalo o finančně nejméně náročnou stavbu. Spolupráce s památkáři fungovala po celou dobu stavby velice dobře. Stavební firma navíc dodržela stanovený harmonogram stavby. Jsem přesvědčený, že jsme i my přistoupili k rekonstrukci tohoto památkově chráněného mostu s maximálním respektem,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS).

Chystá se oprava dalších mostů přes Labe

Most v Přelouči je jezový a vede směrem na obec Břehy. Soubor tvoří silniční železobetonový most s jezem a ovládacími věžemi a zdymadlem a hydroelektrárnou. Most je tvořený pěti segmentovými poli s trojicí pilířů s ozdobnými hlavicemi. Železobetonová konstrukce má zdobnou povrchovou úpravu s betonovým zábradlím. Most byl postaven ve 20. letech 20. století podle projektu Františka Roitha.

Kraj chce opravit i další dva mosty na Labi. Pokračuje v přípravě oprav toho v Řečanech nad Labem směrem na Kladruby nad Labem i mostu Pavla Wonky v Pardubicích. Rekonstrukci v Kladrubech hejtmanství plánuje na rok 2022. Tamní stavba byla postavena na začátku 20. století a je u konce své životnosti.

Ve stejném roce by po různých odkladech měla začít i oprava velkého mostu v Pardubicích. Bude nutné v něm zejména vyměnit vnitřní prasklá ocelová lana. Práce potrvají zřejmě dvě stavební sezony.