Na dolním toku Labe chybí lodě, vody je přitom v řece nadstandardně

Události: Více vody k oživení dolního toku Labe nepomohlo (zdroj: ČT24)

Největší česká řeka Labe je poprvé po sedmi letech splavná celé léto. Až na drobné výkyvy drží hladinu vysoko pravidelné deště. K oživení dolního toku to ale příliš nepomohlo. Pro kánoe je tam vody až příliš a nákladním lodím chybí zakázky.

V děčínské půjčovně lodí měli nyní za den jednu rezervaci na kánoi. Loni přitom půjčovali i 150 lodí denně. Opakovaná sucha udělala z dolního Labe spíš vodáckou řeku. Pravidelně se odhalovaly i takzvané hladové kameny. Data na nich, označující suché roky, jsou nyní pod vodou.

U Labe hasiči letos opakovaně stavěli i protipovodňové zábrany. „Mělo naprosto nestandardně okolo tří až tří a půl metrů, což je docela hodně, takže spousta zákazníků si plavby odložila,“ popsal majitel děčínské půjčovny a kempu Sven Czastka.

Ačkliv je vody dost, přístavy jsou prázdné. Nákladním lodím chybí zakázky. „Zákazníci byli zvyklí, že Labe je vyschlé. Získat si zpátky důvěru je poměrně obtížné,“ podotkl spolumajitel Evropské lodní dopravy Lukáš Hradský.

Poměrně plno je na výletních lodích. Plují s nimi i ti, kteří si lístek koupili už loni, ale kvůli restrikcím cestu odložili. Podle jednatele Labské plavební společnosti Martina Komrsky chybí němečtí turisté. „Je to poznat v celé oblasti Českosaského Švýcarska,“ okomentoval. Právě přeshraniční plavby jsou pro dopravce klíčovým zdrojem příjmů. Ztráty z jara jim prý léto nepokryje.