Český Krumlov chce postavit zimní stadion za 150 milionů. Šlo by o největší stavbu za 30 let

Český Krumlov chce do konce roku 2024 postavit nový zimní stadion v areálu Chvalšinská. Odhad nákladů je kolem 150 milionů korun, radnice by využila dotaci Národní sportovní agentury. Pro záměr ve čtvrtek hlasovalo 17 z 18 přítomných zastupitelů, jeden se zdržel. Je to největší stavba ve městě za posledních třicet let, řekl místostarosta Martin Hák (Nezávislí a TOP 09).

Nynější zimní stadion v Českém Krumlově nelze opravit. „Pomyslně hrajeme první třetinu. Druhou třetinou bude souboj, abychom všechno dobře připravili a podali žádost do Národní sportovní agentury a získali tu dotaci, bez které se bohužel nepohneme dál. Ta třetí třetina se jmenuje stavba,“ řekl Hák. Nový stadion by měl být hotový v druhé polovině roku 2024.

Odhad nákladů je 137 milionů korun bez DPH. Dotace od Národní sportovní agentury by mohla pokrýt až 70 procent, radnice ji musí podat do 30. června 2022. Když město dotaci 90 milionů dostane, ze svého rozpočtu by zaplatilo 47 milionů. Vzalo by si úvěr, případně by mohlo získat peníze z krajského investičního fondu.

Stadion by měl nové technické zázemí a další kabiny pro návštěvníky. Hlediště bude pro 300 lidí. Součástí bude venkovní hřiště, které by fungovalo celoročně, v zimě jako venkovní kluziště. Stadion plánují radní v areálu Chvalšinská, kde počítají i s novou sportovní halou.

Vysoké provozní náklady

Nynější zimní stadion vznikl ve 30. letech minulého století. Až do konce 20. století to bylo otevřené ledové kluziště, kde se v 70. letech vybudovalo umělé chlazení, ochozy pro diváky a na konci 90. let ocelová konstrukce pro zastřešení, vyplývá z důvodové zprávy. Navzdory zastřešení fungoval stadion jen od září do března.

„Oproti novým zimním stadionům jsou roční náklady na provoz až o sto procent vyšší. Technický stav současného stadionu je již velmi nevyhovující,“ stojí v důvodové zprávě. Oprava je podle odborníků nereálná, uvedli radní. Demolice by měla stát asi osm milionů. Radnice teď vede tržní konzultace, zda by chtěla nový stadion provozovat nějaká společnost. 

Zastupitel Roman Kneifl (KDU-ČSL) se ptal, zda má město krizovou vizi, když dotaci nezíská. Takový plán není, reagoval Hák.

Český Krumlov, ve kterém žije asi 13 tisíc lidí, má letos rozpočet s příjmy 409,5 milionu a výdaji 438,9 milionu korun. Schodek je 29,4 milionu, na investice má město v kapitálových výdajích 95 milionů. Krumlov si už loni vzal na investice úvěr 28 milionů.