Škody po deštích už Liberec odhaduje na téměř 240 milionů. Na obnovu majetku by mohlo město dostat dotaci

Liberec vyčíslil škody po deštích na téměř 240 milionů (zdroj: ČT24)

Liberec zvýšil odhad škod po přívalových deštích z předminulého víkendu na téměř 240 milionů korun. Největší jsou na silnicích, a to za 156 milionů. S obnovou veřejného majetku po živelních katastrofách by měly pomoci dotační tituly vyhlášené zejména ministerstvem pro místní rozvoj na přelomu srpna a září. Po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

V sobotu 17. července napršelo v průběhu několika hodin v Liberci místy téměř 100 milimetrů srážek. Zmírnit dopady na město pomohla přehrada Harcov, když z ní odtékalo méně vody, než do ní přitékalo. Hladina se kvůli tomu zvedla o více než metr a půl a voda zcela zaplavila i promenádní cestu kolem přehrady.

Přívalové deště v Liberci největší škody působily v oblasti Harcova, Lidových sadů, Ruprechtic, Ostašova a Karlinek. Podle primátora jsou hlavně na komunikacích. „Jsou rozlámané a podemleté krajnice,“ řekl Zámečník. Největší škoda je v ulici Partyzánská za 25 milionů, Na Mlýnku za 17 milionů a Na Skřivanech za 15 milionů korun.

Za dalších více než 32 milionů jsou škody na lesních cestách a za 30 milionů v areálu zoo. Tam je nejvážnější poškození hráze Labutího jezírka. „Škoda na hrázi je za 20 milionů,“ uvedl primátor. Na zahradách škol a školek jsou škody za 5,5 milionu korun.

Původně se po deštích jako nejvážnější jevilo poškození Fibichovy ulice u zoo, kterou zaplavila voda, a Rychtářské ulice v Ruprechticích, kde se vytvořil několik metrů hluboký kráter. Podle primátora tam jsou ale škody nižší, než se předpokládalo. Ve Fibichově za milion a v Rychtářské za půl milionu korun.

V dalších obcích škody přesahují 90 milionů

V Libereckém kraji byl Liberec v sobotu 17. července přívalovými dešti a záplavami zasažen nejvíce, v noci na neděli 18. července to pak bylo hlavně Českolipsko. Hasiči museli preventivně evakuovat dva dětské tábory a jeden kemp a také část obyvatel Dobranova a Písečné v České Lípě.

V Jablonném v Podještědí utrhl nápor vody jedno ze stavidel Mlýnského rybníka a hasiči ho museli provizorně opravit. Zasažené byly Kunratice u Cvikova, Lindava, Svitava, Cvikov nebo Velenice a další obce. Bez Liberce ostatní obce v kraji škody předběžně vyčíslily na 92 milionů korun.

Například v Zákupech napáchala voda škody za více než 13 milionů korun. „Jsou v tom hlavně komunikace, mosty a nějaké obecní budovy,“ uvedl starosta Zákup Radek Lípa (Starostové pro Liberecký kraj).