Stipendia pro méně populární obory prý nejsou motivační, Středočeský kraj je chce zrušit

Středočeský kraj chce zrušit stipendia pro učně (zdroj: ČT24)

Středočeský kraj chce zrušit stipendia pro učně oborů, o které není příliš velký zájem. Ročně přitom kraj na tyto budoucí profese přispíval částkou až šestnáct milionů korun. Stipendia se ale podle hejtmanství neosvědčila. Kraj ale slibuje, že obory, o které mladí lidé nemají zájem, bude podporovat i nadále, ale jinou formou.

Mezi obory, o které mají někteří mladí lidé menší zájem, patří například truhlář, instalatér, elektrikář nebo obráběč kovů. Často se ale přitom jedná o jedna z nejlépe placených zaměstnání, jelikož těchto odborníků je na trhu stále málo. 

Lidé, kteří vykonávají takové profese, se o práci bát nemusí. Středočeský kraj proto dříve dával na méně žádané obory za dobrý prospěch a docházku žákům okolo čtyř set korun měsíčně. Teď chce ale stipendia zrušit, dospěl k tomu na základě analýzy, která podle hejtmanství ukázala, že příspěvek nebyl účinný ani motivační.

„V podstatě to byla jakási sociální dávka. Z pohledu školy to se vzděláváním nemělo nic moc společného,“ řekl ke krajským stipendiím ředitel Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Kladně Jiří Růžek. 

Peníze zůstanou, ale v jiné formě

Šestnáct milionů bude Středočeský kraj každý rok dávat na tyto obory i nadále. Rozdělovat se však budou podle jiných kritérií, na starosti by to měli mít ředitelé škol. Za ně by mohli nakoupit například nástroje, které by učni poté dostávali zdarma. „Nářadí, vybavení, brašna – to by bylo jeho (učně). On s tím i na konci učení odejde,“ upřesnil Růžek. 

Učiliště ve středních Čechách by však peníze od kraje mohla použít i jinak. Ředitelé by za ně mohli pořídit například další vybavení do školicích místností. Díky tomu by to v nich mohlo vypadat jako při reálné práci.