Olomoucký magistrát se opět stal terčem útoku hackerů. Tentokrát zacílili na webové stánky

Funkčnost webových portálů olomouckého magistrátu je po víkendovém útoku hackerů omezená. Za kybernetickým útokem podle odborníků stojí stejná hackerská skupina, která na začátku dubna zašifrovala datovou síť magistrátu a požadovala výkupné 100 000 dolarů. Peníze radnice nezaplatila a po více než dvou týdnech už obnovila provoz většiny úředních činností napojených na datovou síť. Hackerský útok vyšetřuje policie.

Datová síť magistrátu se stala terčem prvního kybernetického útoku ve středu 7. dubna, kdy hackeři zašifrovali data. Pracovníkům magistrátu tak znemožnili přístup k uloženým datům a počítačovým systémům.

„V zašifrovaných souborech zanechal zprávu, že pro dešifrování systému požaduje zaslat peněžní prostředky ve výši 100 000 dolarů ve virtuální měně. Tato transakce nebyla provedena,“ řekl policejní mluvčí Libor Hejtman. Policisté podle něj zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Hackeři se pomstili

O víkendu hackeři zaútočili na webové stránky města. „Stejná hackerská skupina cíleně útočila na webové servery s cílem eliminovat jejich dostupnost. IT tým útok rychle odhalil, provedl protiopatření a preventivně příslušné servery odstavil,“ sdělil mluvčí radnice Michal Folta, podle kterého je funkčnost webových portálů zatím omezena. Dostupné aktuálně nejsou webové stránky www.olomouc.eu.

Útočníci víkendový atak zdůvodnili tím, že město obnovilo datovou infrastrukturu vlastními silami a nezaplatilo požadované výkupné.

Některé odbory stále nemají agendy v provozu

Dva a půl týdne od prvního útoku jsou podle Folty veřejnosti k dispozici téměř všechny úřední činnosti magistrátu. „Výjimkou je zatím živnostenský úřad, ale na zprovoznění jeho agendy se intenzivně pracuje. V případě některých odborů, jako je majetkoprávní, stavební, životního prostředí, dopravy či místní zeleně a odpadového hospodářství, zatím neběží plnohodnotně softwarová podpora. To pro občana znamená, že vyřizování příslušné žádosti může být v některých případech zdlouhavější,“ uvedl Folta.

Vedení města po prvním útoku podalo trestní oznámení na neznámého pachatele a informovalo Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Olomoucký magistrát není jediný, kdo musel podobnému útoku čelit. V březnu hackeři napadli například počítačové systémy Správy železnic i Českých drah. Bezpečnost na tratích však neohrozili.

Útoky hackerů stojí podniky a organizace miliony korun. Škoda po loňském útoku škodlivého programu na nemocnici v Brně dosahuje řádově stovek milionů korun. Benešovskou nemocnici stál útok hackerů zhruba padesát milionů. Stranou zájmu hackerů nezůstávají ani státní instituce.