Požár Severochemy se vrací k okresnímu soudu, podmínku pro bývalého zaměstnance zrušil odvolací soud

Případ Jiřího Macha, který podle zrušeného prvoinstančního rozsudku při krádeži chemikálií způsobil požár liberecké chemičky Severochema, musí znovu projednat Okresní soud v Liberci. Nařídil to odvolací krajský soud. Podle obžaloby Mach způsobil škodu 55 milionů korun.

Z justiční databáze vyplývá, že odvolací soud zrušil původní rozsudek a vrátil případ k novému projednání. „Jedná se o vyřízení odvolání, která podal obžalovaný, poškozená a státní zástupkyně,“ potvrdila České televizi mluvčí liberecké pobočky krajského soudu v Ústí nad Labem Karolína Francová.

Okresní soud v Liberci loni v prosinci muže potrestal tříletým podmíněným trestem se zkušební lhůtou pěti let. Zároveň měl Mach zaplatit 28 milionů korun za přímé škody.

„Odpovídající by byl trest nepodmíněný,“ uvedla tehdy v reakci na verdikt okresního soudu státní zástupkyně Věra Němcová pro televizi Nova. Za nedostatečnou považovala Němcová i výši náhrady škody, kterou měl obžalovaný zaplatit.

Machovi hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti dva až osm let vězení. Podle obžaloby způsobil škodu skoro za 55 milionů korun. Firma škodu a ušlý zisk vyčíslila dokonce na více než 162 milionů korun.

Okresní soud loni v prosinci dospěl k závěru, že vina bývalého zaměstnance chemičky je prokázána. Podle soudkyně Blanky Škrétové je vyloučené, aby na místě požáru nebo krátce před tím byla jiná osoba. Proti Machovi svědčilo, že byl popálený na ruce a na základě svědecké výpovědi jeho kolegy se vědělo, že čerpal chemikálie do kanystrů, které tam byly nalezeny. Mach vypovídat na policii i před soudem odmítl. Jen uvedl, že lituje toho, co se stalo. Policie dospěla k závěru, že požár vznikl při pokusu obžalovaného ukrást chemikálie zhruba za tři tisíce korun. Podle obžaloby vznikl elektrostatický náboj, když si stáčel do devítilitrového kanystru ředidlo.

Požár zachvátil Severochemu 29. května 2017. Oheň se tehdy rychle šířil a provázely ho četné výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. „Požár byl natolik intenzivní, že nebylo možné z krátké vzdálenosti hasit pěnou, jak je obvyklé,“ uvedl dnes vyšetřovatel hasičů. Oheň tak museli hasiči hasit zdálky. Zasáhl sklad hořlavých kapalin a část výroby. Záchranná služba odvezla z areálu lehce popáleného Macha a zraněn byl i jeden z hasičů. Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Policie tehdy evakuovala z továrny a jejího okolí 50 lidí.