Brněnská nemocnice otevřela poradnu pro pacienty se ztrátou čichu po prodělaném covidu

Poradna pro ztrátu čichu ve FNUSA (zdroj: ČT24)

Fakultní nemocnic u svaté Anny v Brně zřídila poradnu pro pacienty, kterým se po prodělané nemoci covid-19 nevrátil čich a chuť. Porucha čichu se podle průzkumu objevuje až u šedesáti procent lidí nakažených koronavirem. Pokud se smysly nevrátí do čtyř až šesti týdnů, je podle lékařů nutné problém řešit.

Porucha čichu a chuti je podle lékařů někdy dokonce jediným příznakem, kterým se onemocnění projevuje, a často se objevuje u mladších skupin nemocných.

„Celkově se udává, že u větší části nemocných dochází k postupnému obnovení čichových funkcí do dvou až tří týdnů, týká se to zhruba až devadesáti procent pacientů,“ uvedla primářka kliniky otorinolaryngologie (ORL) a chirurgie hlavy a krku Pavla Urbánková.

Pokud se však čich nezlepší ani po čtyřech až šesti týdnech, přičemž vymizely další příznaky covidu-19, je podle ní vhodné vyšetření na ORL, tedy ušním, nosním a krčním. „Během nemoci nelze pacienty na ORL vyšetřit kvůli vysokému riziku šíření infekčního aerosolu,“ vysvětlila primářka kliniky.

Eliška Lacinová prodělala covid s lehkým průběhem v polovině října. Kromě zimnice byla právě ztráta čichu a chuti jediným příznakem. Chuť se pomalu zlepšuje, ale čich se jí ani po měsíci a půl nevrátil. „Ten čich doplňuje chuť, takže ani nemám takovou chuť k jídlu, protože to necítím. Nemůžu pořádně ani vařit,“ postěžovala si.

Ztráta čichu jí komplikuje i práci. Stará se totiž o chod kavárny a hostelu, který společně s kolegy už ve čtvrtek znovu otevře. „Děláme tu i masáže, používáme silné aromatické oleje, ale já bohužel necítím nic,“ popsala.

Testování pomocí parfémovaných fixů

Právě pro pacienty, kterým se, stejně jako Elišce Lacinové, po nemoci čich nevrátil, otevřela Fakultní nemocnice u svaté Anny novou ORL poradnu. Její návštěva zahrnuje drobnou anamnézu a základní včetně endoskopického vyšetření dutiny nosní. „Provádět budeme také objektivizaci poruchy čichu prostřednictvím testu parfémovaných fixů,“ řekla Pavla Urbánková.

Pacienti trpící poruchou čichu by ho měli alespoň dvakrát denně po dobu pěti minut trénovat. Využít mohou třeba esenciální olejíčky. „Doporučuje se třeba nějaká ovocná vůně třeba citrus, kořeněná vůně jako skořice, hřebíček nebo anýz. Teď vánoční, perníkové koření. A doporučuje se i nějaká výraznější jako eukalyptus,“ vysvětlila primářka.

Pacienti s déle trvající poruchou čichu mohou napsat na e-mail: covid.poruchycichu@fnusa.cz. 

„Lékař ORL oboru na základě zaslaných a poté i doplněných informací navrhne vhodný postup a případně hned pacienta objedná k vyšetření na klinice ORL a chirurgie hlavy a krku,“ uzavřela mluvčí nemocnice Dana Lipovská.