Za téměř půlmiliardový podvod poslal ostravský soud podnikatele Smielaka do vězení na 13 let

Krajský soud v Ostravě uzavřel kauzu daňového úniku za téměř 450 milionů korun při obchodech s elektronikou. Nejvyšší trest – třináct let vězení – dostal v nepřítomnosti šéf organizované zločinecké skupiny Wojciech Smielak. Ten už dříve utekl do Spojených států, kde ho ale policisté před rokem zatkli. České úřady se ho nyní snaží dostat zpět do vlasti.

K daňovým podvodům za téměř 450 milionů podle žalobce pomáhalo Wojciechu Smielakovi dvanáct kompliců. Dva z nich už soud nepravomocně zprostil obžaloby, ostatním vyměřil až dvanáctileté tresty vězení. 

„(Mobilní telefony) byly vždy dováženy na nekontaktní firmu, na kterou byla formálně převedena daňová povinnost přiznat a zaplatit daň. Tato však nebyla jak přiznána, tak ani odvedena,“ řekl státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Vít Koupil.   

Zadržen v USA

Smielaka a jeho komplice zadrželi policisté před sedmi lety, v poutech skončilo celkem třináct lidí. Šéf organizované skupiny se ale po třech měsících dostal na svobodu po zaplacení dvanáctimilionové kauce. Později Smielak utekl z Česka do USA a zaplacená kauce propadla státu. 

Přibližně před rokem Smielaka zatkli policisté ve Spojených státech. Tam musí zůstat až do vyřešení žádosti české strany o jeho vydání zpět do Ostravy. K postupu se zatím ministerstvo spravedlnosti vyjádřit nechtělo.  

Mobily mířily do Česka z Dubaje a Hongkongu

Organizovaná skupina pod vedením Smielaka měla nakupovat mobilní telefony v Hongkongu nebo Dubaji. Elektronika mířila do Bratislavy a následně byla přeposílána do skladů v Olomouci a Ostravě. 

Obžalovaným policisté zabavili majetek za sto milionů korun. Zbývajích 350 milionů mají podle nepravomocného verdiktu vrátit zpět finančnímu úřadu. Část peněz už Wojciech Smielak přes prostředníky údajně investoval v Chorvatsku. Na ostrově Vir měl nechat postavit apartmánový komplex.