Za Kluky veselejší či Strana přátel Brodu uspěly. Občané tří obcí si zvolili nová zastupitelstva

Obyvatelé tří českých obcí si vybrali nová zastupitelstva, protože ta předešlá se rozpadla. Po sečtení všech hlasů povede obec Kluky na Mladoboleslavsku uskupení Za Kluky veselejší. V Brodu nad Tichou na Tachovsku uspěla Strana přátel Brodu. V Dlažkovicích na Litoměřicku kandidovalo pouze Sdružení nezávislých kandidátů pro Dlažkovice, získalo tak 100 procent hlasů. Volby provázela koronavirová opatření.

V Klukách žije 62 oprávněných voličů, k urnám jich přišlo 51. Kandidátka Za Kluky veselejší získala 58,91 procenta hlasů, což jí zajistilo většinu čtyř křesel v sedmimístném zastupitelstvu. Zbylé tři mandáty obsadí uskupení Za Kluky klidnější, jejž podpořilo 41,09 procenta místních.

Situace v Klukách se vyhrotila v březnu, kdy starostka Zdeňka Semiánová odstoupila z funkce. Zdůvodnila to tím, že nebyla dodržována pravidla týkající se samotěžby dřeva schválená zastupitelstvem, za což jako starostka nebyla schopna nést odpovědnost. Následně rezignovali další zastupitelé a řízením obce byl pověřen správce.

Rovněž sedm zastupitelských postů bylo k mání v Brodu nad Tichou. Uspěla tam Strana přátel Brodu, která oslovila 55,03 procenta voličů a získala většinu čtyř křesel. Zbývající tři mandáty obsadí kandidáti SNK „STABILITA“ Brod n./T. V obci, kde žije 198 oprávněných voličů, přišlo svůj hlas odevzdat 145 z nich.

V Brodu se vedení přelo o kanalizaci

Podle starosty Brodu Erika Máry, jehož strana ve volbách uspěla, se původní vedení obce rozpadlo kvůli sporu o stavbu kanalizace. „Opozice prosazovala původní starý projekt kanalizace, který byl ale velice nákladný. My společně s Vodohospodářským sdružením obcí západních Čech prosazujeme projekt předělat, s tím ale opozice nesouhlasila,“ popsal situaci.

Členové opozice proto odstoupili, zastupitelstvo se stalo neusnášeníschopným a musely se konat nové volby.

V Dlažkovicích byla účast nejnižší – ze 103 oprávněných voličů se jich hlasování zúčastnilo sedmačtyřicet, tedy necelých 46 procent. V obci kandidovalo jediné uskupení – SNK pro Dlažkovice –, které v důsledku získalo 100 procent hlasů a všech sedm zastupitelských křesel. V čele kandidátky byla Marcela Suchomelová, kromě ní budou o osudu obce rozhodovat také bývalý starosta Stanislav Douša a místostarosta Luboš Týce.

Po volbách v roce 2018 usedlo v zastupitelstvu kromě hnutí SNK pro Dlažkovice ještě hnutí Za lepší Dlažkovice, získalo tři ze sedmi mandátů. 

Hlasování nyní provázela koronavirová opatření. Starosta Brodu Mára ještě v sobotu řekl, že kvůli tomu nezaznamenal žádný problém. „Komise se snaží jít lidem příkladem, proto si často mění rukavice a po každém voliči dezinfikují volební místo,“ doplnil.

Na koronavirová opatření si podle tamní volební komisařky nikdo nestěžoval ani v Klukách.