„V jednom okamžiku mě vypnul,“ říká policista, který přežil zásah bleskem

Policista moravskoslezské speciální pořádkové jednotky Martin Žebrok přežil v červenci v Beskydech zásah bleskem. Utrpěl popáleniny a byl ve vážném stavu. Společně se svými zachránci převzal ocenění z rukou moravskoslezského krajského policejního ředitele Tomáše Kužela.

Policisté byli v terénu v Beskydech na hřebeni Bílého kříže na čtyřkolce. „Slyšeli jsme hrom. Blesk jsme neviděli, byl někde za námi. Za kopcem. Rozhodli jsme se ale, že na vrcholku nebudeme a hned se vrátíme do údolí. Do bezpečí,“ řekl Martin Žebrok. Začali se balit a v době, kdy oba stáli u čtyřkolky, blesk udeřil znovu. Zasáhl oba muže a od stroje je odmrštil. „V jednom okamžiku mě vypnul. Blackout. Pak jsem se probral až v nemocnici,“ popsal.

Bouřky se ale bát nezačal. Jednu pětatřicetiletý otec pětiletého chlapce prožil o víkendu. „Paniku jsem necítil. Rychle jsme se schovali před deštěm. Pak jsme pospíchali domů,“ sdělil Žebrok.

Oživování bylo úspěšné

Blesk zranil i Radima Bílého, který se ale po chvilce z bezvědomí probral. Hned kolegovi začal, byť sám zraněný, poskytovat první pomoc. Pomoci mu přispěchali tři místní lidé. Jedním z nich byl i Martin Štěpánek. „Jsem rád, že to dobře dopadlo. Slyšeli jsme ránu, manželka volala, že se venku něco stalo. Spěchal jsem ven. Na louce už policista zahájil oživovací akci. Byli jsme trochu v šoku, když nedýchal. Po nějaké chvíli se nám podařilo kombinací umělého dýchání a masáže srdce policistu nahodit,“ řekl Štěpánek.

Oba policisty a dva civilní zachránce dnes v Ostravě ocenil moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel. „Policistům šlo o život. Ne vinou někoho. Byla to příroda,“ uvedl. Bouřka podle něj přišla velmi rychle. Ocenil hlavně duchapřítomnost kolegy, který začal poskytovat pomoc. „Sám byl zraněný středně. Také byl chvíli v bezvědomí. Ale hned jak se probral, začal kolegovi pomáhat,“ zdůraznil. Dodal, že policisté speciální pořádkové jednotky mají zdravotnický výcvik.

Kužel ocenil i posádku vrtulníku letecké záchranné služby – pilota Tomáše Škrobánka a záchranáře Petra Havrlanta. Při hledání střelce z ostravské fakultní nemocnice loni v prosinci do svého stroje naložili tři policisty zásahové jednotky a přepravili je na Opavsko, kde se muž, který zabil šest lidí v čekárně ambulance, ukrýval. „Jejich úkol byl takový, aby policisty rychle dopravili na místo možného zásahu. Ti nakonec nezasahovali. Když situace nastala, pilot i záchranář nevěděli, co se stane. Mohli se dostat do situace, kdy by se střílelo. Projevili velkou odvahu,“ řekl Kužel.