Za znásilnění nezletilé soud zvedl trest na čtyři roky vězení

Soud v Ústí nad Labem poslal v pondělí Abdalláha Ibráhíma Dialla za znásilnění nezletilé dívky na Litoměřicku na čtyři roky do vězení. Vyhověl tedy odvolání státní zástupkyně a zpřísnil původní dvouletý trest. Ústavní léčení označil soud za nezbytné. Rozsudek je pravomocný, lze proti němu podat pouze dovolání.

„Je nesporné, že předmětný skutek byl spáchán tak, jak bylo popsáno a prokázáno,“ uvedl soudce. Odsouzen byl muž za znásilnění a za krádež. Pachatel je podle soudu trestně odpovědný, i když čin spáchal ve stavu zmenšené příčetnosti.

Obhájce Vlastimil Beránek po vynesení rozsudku avizoval, že o dovolání se poradí se svým klientem. Státní zástupkyně Andrea Janáková odmítla rozhodnutí komentovat. Mluvčí krajského soudu Jiří Barč řekl, že o tom, kdy Diallo nastoupí ústavní léčbu, rozhodne věznice. Jasné tak zatím není, zda si nejprve odpyká trest, nebo nastoupí léčbu.

Muži hrozilo odnětí svobody na dva roky až deset let. Dvouletý trest se jeví podle odvolacího soudu nepřiměřeně mírný vzhledem k tomu, že čin spáchal muž na dívce, které ještě nebylo šestnáct a neměla žádné sexuální zkušenosti.

Jednání se v pondělí konalo za přísných bezpečnostních opatření. Na hlavní líčení přišli ráno členové a sympatizanti radikální Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). V průběhu dne budovu soudu opustili.

Vyjadřování cizince před soudem bylo zmatené. Komunikoval ve francouzštině. Dlouze mluvil o knihách, které dostal ve věznici. Nakonec se ukázalo, že to byla obžaloba a rozsudek litoměřického soudu. Po vynesení rozsudku bylo jeho vyjadřování opět nesrozumitelné a předseda senátu ho nechal odvést.

Podle soudce se nabízelo uložit také vyhoštění. „Není to ale možné, protože se dosud nepodařilo zjistit státní příslušnost obžalovaného,“ konstatoval soudce.

Podle obžaloby dívku znásilnil Afričan, který neúspěšně žádal o azyl v Německu, kde byl třikrát trestán a v roce 2017 mu byl azyl zamítnut. Po poledni 18. června na silnici u obce Lukavec zezadu uchopil za rameno nezletilou, povalil ji do trávy a líbal ji. Přestože se dívka bránila, muž s ní bez ochrany souložil a při odchodu jí odcizil mobilní telefon. Dívce bylo v době činu 15 let. Diallo u soudu řekl, že si na čin nepamatuje a neví, zda měl s dívkou pohlavní styk.