V brněnské Zbrojovce se usídlila první firma. Další výstavbě brání územní plán

Jeden z největších brownfieldů v Brně, areál bývalé Zbrojovky, přivítal ve čtvrtek první firmu, která bude v nově dokončené budově působit. Jedná se o společnost, která se specializuje na informační a komunikační technologie. Celý areál prochází proměnou v rámci dlouhodobého projektu Nová Zbrojovka. Záměrem developera je vytvořit novou čtvrť s byty, kancelářemi, výrobními plochami i prostorem pro odpočinek.

Historie brněnské Zbrojovky sahá až do dob první republiky. V areálu se v průběhu let vystřídalo množství průmyslových výrobců, vznikaly tam automobily, jízdní kola, traktory, ale také zbraně. K úpadku Zbrojovky došlo v 90. letech. „Celé období socialismu se tady vyráběly zbraně, vyvážely se do celého světa. Potom areál dlouhou dobu chátral,“ řekl Martin Koplík z Turistického informačního centra v Brně. 

Projekt Nové Zbrojovky odstartoval v roce 2016, první prostory otevřel po čtyřech letech prací. První dokončenou budovou je ZET office, která má od čtvrtka prvního nájemce, kterým je firma Axians. 

„V minulém roce jsme značně narostli, museli jsme narychlo sehnat druhé prostory, abychom se vešli. Druhým kritériem kromě dostupnosti lokality byla možnost spolupráce s developerem, abychom mohli nainstalovat chytrá řešení, kterým se věnujeme,“ uvedl ředitel firmy Jiří Vytlačil. 

Čeká se na územní plán

Prostory v budově ZET office už jsou z větší části pronajaté. Zbytek areálu ale ještě není hotový. „Nyní se pokračuje v demolicích a v sanacích tak, abychom měli vyčištěny a nachystány pozemky na budoucí výstavbu,“ řekl Miroslav Pekník z CPI Property Group.

Další výstavbě ale zatím brání stávající územní plán města Brna, nový se bude ještě projednávat. Investor s městem pravidelně komunikuje. „Chystají se smlouvy, chystá se následné schválení. Když toto proběhne, tak vlastně začíná ta první výstavba, které říkáme Jižní centrum,“ doplnil Pekník. 

V areálu by měly vyrůst nejen výrobní plochy, ale také kanceláře nebo rezidenční byty. To vše ale až v horizontu deseti let od schválení nového územního plánu města Brna.  

Oživování brownfieldů se v regionu daří

V oživování starých nevyužívaných areálů je úspěšné nejen Brno, ale i okolní regiony. V posledních letech se už podařilo zrekonstruovat a navrátit život do několika takzvaných brownfieldů. Příkladem může být například bývalá továrna Vlněna, která byla srovnána se zemí, nyní tam roste nová čtvrť. 

Proměnila se i továrna BOPO v Třebíči. Po letech chátrání se do její revitalizace pustilo samotné město. V někdejším obuvnickém gigantu na Vysočině jsou nyní byty, dům dětí a mládeže nebo sídla firem. 

Třebíč se inspirovala ve Zlíně, kde dlouhá léta hyzdil centrum města nevyužívaný baťovský areál, který tvoří více než stovka rozlehlých objektů. Město Zlín jim postupně vrací lesk, v objektech se nachází například úřady, ale také pošta. 

Stavební povolení má teď také obchodní centrum Fabrika, které vyroste místo budov bývalého Baťova areálu 24, 25 a 26. Objekty šly k zemi i navzdory nesouhlasu památkářů a městské architektky.