Kvůli nočním bouřkám hasiči evakuovali vlak i zachraňovali posádku člunu. Platí výstraha pro Jeseníky

V noci z pátku na sobotu se Českem prohnaly bouřky. V několika krajích popadané stromy či větve způsobily problémy v dopravě a vyžádaly si desítky výjezdů hasičů – nejvíce jich měli v jižních Čechách, kde bouřky zasáhly do železniční dopravy. Na jižní Moravě zachraňovali posádku člunu na Nových Mlýnech u Pasohlávek. Kvůli vydatným dešťům platí výstraha pro oblast Jeseníků, srážky mohou způsobit stoupání toků řek.

Bezmála sto zásahu kvůli bouřkám evidují jihočeští hasiči. V sobotu po osmé hodině zasahovali u rychlíku u Pracejovic na Strakonicku, jemuž se do jednoho kola zapletla spadlá větev, a hasiči pomáhali s evakuací 35 lidí. Nikdo se nezranil a dopravce zajistil náhradní dopravu.

Kvůli spadlému stromu byla ráno na zhruba dvě hodiny mimo provoz i trať Vyšší Brod – Loučovice. Trakční vedení opravovali železničáři na trati u Holkova, kde vlaky nejezdily od páté hodiny ranní do 9:50.

Nejvíc – 45 zásahů – měli hasiči v okrese Tábor, 12 na Písecku. V obci Velký Jezov na Táborsku spadl v pátek krátce po 19:00 strom na střechu rodinného domu. Nikdo se nezranil, poškozené je ale podkroví. Hasiči strom postupně rozřezali a střechu zakryli.

Stromy lámaly bouře i na jihu Moravy. „Hasiči v souvislosti s bouřkou zasahovali u 21 událostí, v sedmnácti případech šlo o stromy popadané na silnice. V Nedvědici na Brněnsku odstraňovali ze silnice spadlý telekomunikační sloup, v Příměticích na Znojemsku zajistili uvolněné plechy na střeše bytového domu a v Nýrově na Blanensku zajistili uvolněné stany,“ líčí mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Kolem půlnoci zachraňovali hasiči společně s vodními záchranáři posádku čtyřmístného člunu na hladině Nových Mlýnů u Pasohlávek. „Nemohli dopádlovat ke břehu, tak si zavolali pomoc. Nikdo nebyl zraněn, všichni byli v pořádku,“ dává mluvčí.

Bouřka nejvíc škodila na území Blanenska a Znojemska mezi 23:00 pátečního večera do 3:00 sobotního rána.

Kvůli padlým stromům měly problémy vlak i auto

Práci kvůli nepřízni počasí měli také hasiči na Vysočině, kde rovněž převážně odstraňovali popadané stromy a větve, které bránily plynulému provozu. Nejvíce zásahů evidují na Žďársku. „Po osmé hodině večer najel vlak do padlého stromu v kolejišti u Rantířova. Událost se obešla bez zranění,“ komentuje mluvčí hasičů Petra Musilová.

Ještě v pátek večer zasahovaly dvě jednotky hasičů u osobního auta, jež narazilo do padlého stromu u Pavlova u Herálce na Havlíčkobrodsku.

V Královéhradeckém kraji si následky bouřek vyžádaly padesát výjezdů hasičů. K pětatřiceti událostem vyjeli na Rychnovsku, zejména v okolí Kostelce nad Orlicí, Rychnova nad Kněžnou a Dobrušky. „Někde na silnici popadalo i více stromů najednou. Mezi obcemi Mokré a Přepychy stromy na silnici uvěznily jedno auto,“ popisuje mluvčí tamních hasičů Martina Götzová. Ve Slatině nad Zdobnicí strom spadl na rodinný dům. Poničenou střechu hasiči zakryli.

Během soboty už by v regionu měl být klid, nebezpečí bouřek se silným větrem totiž pominulo.

Výstraha kvůli dešťům pro severní Moravu

V Jeseníkách v noci spadlo až 30 milimetrů srážek a vydatně prší i nadále. Aktuální výstraha na vydatný déšť platí do večera pro severovýchodní části Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Povodňová bdělost s nízkým stupněm nebezpečí je vyhlášena do nedělního rána pro regiony Moravská Třebová a Mohelnice.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Vydatný a vytrvalý déšť předpovídají v sobotu meteorologové v oblastech Králíky, Lanškroun, Moravská Třebová a Žamberk v Pardubickém kraji, v okolí měst Jeseník, Konice, Litovel, Mohelnice, Šumperk, Uničov a Zábřeh v Olomouckém kraji a na Bruntálsku, Krnovsku a Rýmařovsku v Moravskoslezském kraji. Vzhledem ke srážkám a nasycenosti území mohou některé řeky stoupnout nad hranici prvního povodňového stupně.