Hadi mezi hroby děsí obyvatele Velkého Šenova. Přehnaný strach není na místě, uklidňuje zoolog

UDÁLOSTI: Pohyb jedovatých hadů řeší na hřbitově ve Velkém Šenově na Děčínsku (zdroj: ČT24)

Návštěvníky hřbitova ve Velkém Šenově na Děčínsku ohrožují zmije. Mezi hroby se jich pohybuje nezvykle velké množství, radnice vydala varování před vstupem do areálu. Podle odborníka na hady, který si hřbitov prohlédl, je na místě opatrnost, nikoli však zbytečný strach.

Správce šenovského hřbitova Petr Frus viděl v posledních dnech pět hadů a podobná pozorování hlásili také lidé, kteří areál navštívili. „Spatřili pravděpodobně malé zmije. Naštěstí se ještě nestalo nějaké napadení,“ uvedl starosta Velkého Šenova Karel Hanisch (nestr.).

Radnice doporučila hřbitov nenavštěvovat a zavolala zoologa ze Správy Národního parku České Švýcarsko. Ten žádného hada nenašel, potvrdil však, že je hřbitov pro ně vhodným prostředím. „Zmije se typicky vyskytují na přechodu udržovaného a neudržovaného pozemku. Mají rády škvíry,“ přiblížil zoolog Lukáš Blažej.

Zdůraznil zároveň, že přehnaný strach není na místě. Zmije podle něj na lidi samy neútočí. „Nemají tendence se k lidem plazit, ohrožovat je. Spíše se snaží unikat,“ ujistil. Kdo se na hřbitov vydá, měl by proto mít vhodné oblečení a obuv a dupat, aby případné hady vyplašil.

Přítomnost zmijí je podle zoologů známkou zdravé přírody. Lidé by jim rozhodně neměli ubližovat, jsou chráněné a pro životní prostředí prospěšné.