Lužickou nemocnici získá Ústecký kraj. Chce zachovat lékařskou péči

Ústecký kraj vyhrál výběrové řízení o koupi Lužické nemocnice, která zajišťuje péči pro 55 tisíc obyvatel Šluknovského výběžku. Zařízení je ale od loňského srpna v úpadku. Kraj avizuje, že nemocnici hodlá dále provozovat jako zdravotnické zařízení. Zaplatí za ni 63 milionů korun.

O úpadku Lužické nemocnice s poliklinikou rozhodl soud loni v srpnu. Městu, které za posledních 15 let do zařízení investovalo zhruba 200 milionů korun, se nepodařilo najít strategického partnera.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje 20. dubna rozhodlo, že se kraj výběrového řízení zúčastní, a uložilo radě, aby předložila nabídku za 63 milionů korun, na něž je nemocnice oceněna.

Podle insolvenční správkyně Martiny Jinochové Matyášové budou následující kroky směřovat k dokončení prodeje. „Očekávám, že mi Ústecký kraj označí právní subjekt, který bude schopen ode mne nemocnici převzít,“ upřesňuje. Dodává, že nabídek bylo více, jejich počet ani hodnoty ale zatím nemůže specifikovat.

Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) se o úspěchu kraje v soutěži dozvěděl z médií, upozornil na to Děčínský deník. „Budeme tam nadále provozovat zdravotní činnost a doufáme, že se nám podaří výrazně zlepšit obyvatelům Šluknovského výběžku zdravotní péči,“ nechal se slyšet hejtman. Cílem kraje je také to, aby nemocnice začala do dvou let vydělávat.

Podle Jinochové má kraj 40 dní na to, aby podepsal kupní smlouvy a doplatil zbytek ceny. Zatím zaplatil kauci, která činila 3,5 milionu korun. Poté by měla nemocnice přejít pod příspěvkovou organizaci Rumburk, středisko Krajské majetkové.

Společnost Krajská zdravotní nemocnici nepřevezme, protože podle svého nedávného vyjádření nechce provozovat zařízení, které by nehospodařilo v kladných číslech. „Předpokládáme, že minimálně dva až tři roky bude provoz ztrátový,“ prohlásil na konci dubna Bubeníček.

Akciová společnost Lužická nemocnice a poliklinika, jejímž jediným akcionářem je město Rumburk, vykázala za rok 2018 ztrátu zhruba 52 milionů korun a se ztrátou hospodařila i loni. Vedení města už dříve oznámilo, že nemá peníze na její zaplacení, protože by to omezilo chod města.