Lahve a kelímky jsou všude. Městské parky se plní odpadky

Odpadky v parcích (zdroj: ČT24)

Městské parky jsou v současné době jednou z mála možností, kde trávit volný čas. Jsou v nich proto stovky lidí. U okének s občerstvením i na trávě po sobě ale zanechávají množství odpadků. Správci parků sice uklízejí častěji, ani to ale nestačí.

Na davy lidí jsou správci brněnského parku Lužánky zvyklí, teď si ale všímají nárůstu množství odpadků. „Nejvíce jsou to v poslední době kelímky, je to taková kelímková mánie, a pak rozbité sklenice,“ popsala Marie Slavíková ze Správy parků a zeleně města Brna.

I přesto, že v parku jsou koše jen několik metrů od sebe, všechen odpad nepojmou a ten se válí kolem, na cestách i na trávě. „Odhazují odpadky za lavičky, nechce se jim zvednout a pár metrů popojít ke koši,“ popisuje Slavíková.

Častější vysypávání košů nepomáhá

V parku v centru Ostravy je situace podobná. Na pivo v kelímku stojí v řadě i přes dvacet lidí. A i tady zůstávají odpadky na zemi. „Samozřejmě chápeme, že lidé, když jsou zavřená obchodní centra a restaurace, hledají, kde by mohli relaxovat. Ale žádáme je o ohleduplnost. Košů je tu dost, doporučujeme je využívat,“ říká místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu David Witosz (Piráti).

V místech, kde se shromažďuje nejvíce lidí, se také častěji uklízí. Například koše v ostravských Komenského sadech vysypávají pracovníci technických služeb dvakrát denně. Ani to ale nestačí.

Lidé pošlapali koniklece

Větší nápor lidí zažívají v těchto dnech i mnohé přírodní rezervace. Například v Moravském krasu na Blanensku lidé chodí mimo stezky a pošlapávají ohrožené i chráněné rostliny. „Běžně tady roste daleko více koniklece, teď je zašlapaný nebo utržený, takže se dál nemůže rozmnožovat,“ posteskl si ekolog Vilém Jurek.

V Ostravě i Brně lidé čekají na postupná uvolnění opatření a více možností, jak trávit volný čas. Od 25. května už budou moci zajít třeba do muzea nebo galerie.