Jízda formule po dálnici zůstane bez trestu. Pilota v přilbě nedokázali úředníci jasně identifikovat

Muž na dálnici D4 pilotoval monopost (zdroj: Policie ČR)

Příbramská radnice zastavila správní řízení týkající se muže, který podle policie řídil formuli, jež byla loni na podzim pozorována na dálnici D4. Podle policistů se dopustil přestupku, když vyjel s neschváleným vozidlem na veřejnou komunikaci. Podle městských úředníků ale není možné řidiče jednoznačně identifikovat, protože měl na hlavě přilbu. Hrozila mu pokuta a zákaz řízení.

Záznam jízdy monopostu s nekrytými koly a otevřenou kabinou po dálnici zveřejnili loni v září na intenetu řidiči, kteří nezvyklý jev natočili na své palubní kamery, ale následně se provozem formule na veřejné komunikaci začali zabývat policisté.

Podle policejní mluvčí Moniky Schindlerové jel řidič formule ve vozidle, které nebylo technicky způsobilé k provozu na pozemních komunikacích, a ohrozil tím ostatní řidiče. Za to mu hrozila pokuta 5 až 10 tisíc korun a zákaz řízení na půl roku až rok.

Policisté vypátrali pětačtyřicetiletého muže, o kterém se domnívali, že v monopostu po dálnici jel. On sám spáchání přestupku odmítal. Úředníci příbramské radnice nakonec správní řízení zastavili. Rozhodli tak na základě posudku kriminalistického ústavu, který odpovídal na otázku, zda lze řidiče z videozáznamu ztotožnit. 

„Ze závěru posudku vyplynulo, že důkazní materiál, zejména v souvislosti s integrální přilbou, kterou měl řidič při jízdě nasazenu, byl z antropologického hlediska velmi nízké kvality, a nebylo tedy umožněno spolehlivě hodnotit a porovnávat antropologické znaky nezbytné k identifikaci konkrétní osoby,“ uvedla mluvčí radnice Eva Švehlová.