Jízda na velocipedu a „tatíčkova“ kuchyně. Česko si připomíná narození prezidenta Masaryka

Od narození Tomáše Garrigua Masaryka uplyne 170 let a Česko si výročí prvního československého prezidenta připomíná především v Lánech, které si vybral za prezidentské sídlo. Zdejší muzeum přivítá návštěvníky prvorepublikovou atmosférou s četníky a legionáři, k prohlídce bude otevřena i Zámecká zahrada a k ochutnání „tatíčkova“ oblíbená jídla. Frýdek-Místek pak zakladatele republiky připomíná slavnostní jízdou velocipedů.

Organizátoři projektu Masaryk 170 chtějí svou historickou manifestační jízdou z Frýdku–Místku do Lán navázat na tradici započatou v roce 1935. Tehdy trojice cyklistů z SK Ostravice přivezla prezidentovi Masarykovi k jeho narozeninám vlajku na mosazné žerdi.

Nynější cyklisté přivezou k hrobu pana prezidenta mosaznou plaketu. Tu by pak měli předat do Muzea TGM v Lánech. Při jejich cestě je bude následovat automobilový doprovod, který poveze vlajku České republiky a prapor Frýdku–Místku. Chybět nebudou ani velocipedy.

„Po pietním a vzpomínkovém aktu v pátek nás na historických kolech vyprovodí na cestu členové Klubu českých velocipedistů v Hrabové. Pojedou s námi cirka patnáct kilometrů. U vzpomínkového aktu budou i členové ,OLD BIKERS‘ Frýdek-Místek,“ sdělil manažer projektu Marek Šimoňák. Do Lán by měli přijet v sobotu v odpoledních hodinách.

Oblíbený pokrm a otevření zahrady

Muzeum Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech uspořádalo narozeninový den s prezidentem, kde budou moci návštěvníci potkávat prvorepublikové četníky, legionáře, dobově oděné dámy nebo přímo samotného prezidenta. K ochutnání budou také oblíbené pokrmy nejen Masaryka, ale i jeho rodiny. Na jeho počest zpřístupní Muzeum TGM v Lánech návštěvníkům také Zámeckou zahradu.

Ani město Hodonín neopomenulo jubilejní výročí svého rodáka. „Na měsíc březen jsme připravili kulturní akce věnované tomuto výročí. Ty však nebudou probíhat jen v březnu, ale věnujeme oslavám celý rok 2020,“ sdělil programový vedoucí Kulturního domu v Hodoníně Tomáš Vrba.

Již tradičně si Masaryka připomene také Československá obec legionářská, která uctí v sobotu, v den jeho narozenin, prezidentovu památku u hrobu v Lánech.

I město Brno si připomnělo prvorepublikového prezidenta. Masarykova Univerzita v Brně k oslavám uspořádala dvoudenní akci s názvem Masarykovy dny. Ty se uskutečnily tento týden. Návštěvníci se mohli účastnit různých přednášek, koncertů nebo výstav.