V Úvalech vzplálo skladiště, práci hasičům komplikoval vítr i nedostatek vody

V Úvalech u Prahy hořela střecha skladu. Hasičům komplikoval práci silný vítr (zdroj: ČT24)

V Úvalech u Prahy v úterý ráno vzplála střecha potravinářského a drogistického skladiště. Hasičům práci komplikoval silný vítr, problémy měli i s dopravou vody, platil třetí stupeň poplachu. Pod kontrolu se plameny podařilo dostat kolem osmé.

„Hoří sklad budovy o půdorysu zhruba 30 krát 15 metrů. Uvnitř by se měly nacházet kokosové výrobky,“ informovala kolem sedmé ranní mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová. „Požár byl nahlášen zhruba ve tři čtvrtě na čtyři ráno. Hasicí práce stále probíhají, částečně se propadla střecha a je to složitý členitý objekt,“ dodala.

U požáru zasahovalo osmnáct hasičských jednotek (sedm profesionálních a jedenáct dobrovolných), vedle středočeských vypomáhaly i týmy z hlavního města a jednotka Správy železnic. Právě množství povolaných sil vedlo k vyhlášení třetího stupně poplachu, před osmou se ho ale podařilo snížit.

Vítr a voda jako komplikace

Práci hasičům komplikoval nedostatek vody, kterou bylo na místo potřeba dovážet kyvadlově, a spolu s tím také velmi silný vítr. Ten v Česku fouká od pondělí a zemí má vát i během úterý a středy, už by však neměl být tak nebezpečný (maximální rychlost meteorologové odhadují na 55 až 90 kilometrů za hodinu).

Události v regionech: Požár v Úvalech komplikoval silný vítr (zdroj: ČT24)

Požár se sice před osmou ranní už podařilo lokalizovat a dostat pod kontrolu, zásah ale potrvá přinejmenším celé dopoledne. Kolem půl jedenácté hasiči ještě pomocí výškové techniky odkrývali střešní konstrukci a likvidovali skrytá ohniska. 

Předběžná škoda na objektu se odhaduje na deset milionů korun, příčinu vzplanutí nyní posoudí vyšetřovatelé. Protože byl objekt v době požáru prázdný, nikomu se nic nestalo, a jak doplnil řídící důstojník z mladoboleslavského sboru Zdeněk Bidzilia, hasiči „z preventivních důvodů provedli evakuaci deseti osob v sousední budově. Byly nezraněny a v pořádku.“