Sušický fénix. Město převzalo skomírající soukromou nemocnici, nyní otevřela tři oddělení

Nemocnice v Sušici otevřela tři lůžková oddělení, která v minulosti uzavřela kvůli nedostatku personálu – internu, jednotku intenzivní péče a akutní chirurgii. Stala se tak málo vídaná věc, když ožila zrušená oddělení akutní lůžkové péče v malé regionální nemocnici. Sušickou nemocnici provozovala soukromá firma, loni po uzavření posledního z oddělení poskytujících akutní péči ji ale předala městu.

S rušením oddělení se sušická nemocnice, která poskytuje péči pro spádovou oblast téměř s 50 tisíci obyvatel, potýkala od roku 2017. Tehdy provozovatel zavřel akutní lůžkovou chirurgii, JIP byla mimo provoz od loňského jara a interní lůžkové oddělení od září. Nyní je na interně opět k dispozici 20 lůžek stejně jako na chirurgii. Pro potřeby interny a chirurgie slouží i osmilůžková multioborová jednotka intenzivní péče.

„Přijali jsme prvního pacienta na interní oddělení a prvního pacienta na chirurgické oddělení,“ řekl odpoledne v den obnovení provozu primář chirurgie a zdravotní ředitel sušické nemocnice Ondřej Krajník.

Nemocnice v Sušici už opět funguje. Vedení otevřelo část oddělení (zdroj: ČT24)

První pacient podstoupí v nemocnici plánovanou operaci kýly v úterý. Na dalších pět operací se lékaři chystají ve středu. Do konce měsíce se počítá s patnácti až dvaceti operacemi týdně.

V Sušici je také oddělení následné péče s dalšími 80 lůžky, to však fungovalo nepřetržitě. I po uzavření lůžkových oddělení zůstávala v nemocnici také pohotovost pro děti a dospělé, rehabilitační péče a specializované ambulance.

Absence smlouvy s pojišťovnami

Nadšení z obnovení provozu ale kalí skutečnost, že zdravotní pojišťovny zatím nepodepsaly s nemocnicí smlouvu na akutní péči. Podle mluvčího VZP Vlastimila Sršně by se to mohlo změnit po zasedání komise pro smluvní vztahy, která ale zasedne až ve druhé polovině ledna. „Komise je kolektivní orgán. Nelze předjímat její rozhodnutí,“ dodal mluvčí. Předpokládá se ale, že by nemocnice smlouvu získat mohla.

Ředitel sušické nemocnice Václav Rada zdůvodnil otevření i bez jistých smluv tím, že Sušice již příliš dlouho žila v nejistotě, co s odděleními bude. „Nechtěli jsme nejistotu prodlužovat, protože jsme měli jak lékaře, tak zdravotnický personál,“ podotkl. Nemocnice měla nasmlouváno osm lékařů a čtrnáct sester; v lednu je proto nemocnice zaplatí ze svého rozpočtu.

Sušická nemocnice má nicméně úspěšně za sebou výběrová řízení na poskytování zdravotní péče v oborech akutní lůžková péče standardní v oboru chirurgie a akutní lůžková péče intenzivní prvního stupně interní a chirurgická, dodal ředitel. Prošla i přístrojovou komisí ministerstva zdravotnictví na pořízení počítačové tomografie (CT).

Sehnat lékaře a sestry

Město převzalo nemocnici loni v září po dohodě s předchozím provozovatelem. Od roku 2015 ji na základě smlouvy provozovala soukromá firma Nemos, jež se později stala součástí skupiny Penta Hospitals. Nemosu se ale nedařilo prosadit svou koncepci, která zahrnovala mimo jiné jednodenní chirurgii. Naopak firma neudržela rozsah péče. Problém představoval především nedostatek lékařů.

Nemos předal nemocnici městu za symbolickou korunu bez dluhů včetně smluv s pojišťovnami. Hlavním úkolem nového vedení byl rozběh lůžkové interny, na což potřebovala sehnat nejméně dva lékaře. Pro jednotku intenzivní péče byl potřeba ještě třetí. Podle zdravotního ředitele nakonec přijala nemocnice osm lékařů a čtrnáct nových sester. 

Nemocnice je podle ředitele Rady zrekonstruovaná a výborně vybavená, věří, že nabízí i konkurenceschopné mzdy. Poslední úpravy probíhaly podle primáře Krajníka o Vánocích. „Instalovali jsme nové stativy, centrální přívody energií a plynu, dezinfikovali jsme, malovali,“ shrnul.

Město zároveň nabídlo, že lékařům pomůže zajistit bydlení a pomohlo jim nakoupit potřebné přístroje.