Brněnským nemocnicím chybí stovka zdravotních sester. Nalákat je chtějí na další sdílené byty

Události: Projekt sdíleného bydlení zdravotních sester v Brně se rozšiřuje (zdroj: ČT24)

Projekt sdíleného bydlení zdravotních sester v Brně se dál rozšiřuje. Zatím se do něj zapojily čtyři brněnské nemocnice, nově Fakultní nemocnice u svaté Anny. Benefit má pomoci vyřešit nedostatek personálu. Celkem v Brně chybí přes sto zdravotních sester.

Sdílené bydlení nabízí nemocnice jednotlivým zdravotním sestrám a teď už i celým rodinám. Ukrajinská zdravotní sestra se v bytě v centru města se svým manželem a třemi dětmi zabydluje teprve dva týdny. „Pracujeme spolu na jedné klinice, já na jednom oddělení, manžel na druhém,“ řekla zdravotní sestra Veronika Konomenko.

I přesto, že je byt v centru, platí rodina snížený nájem. Nemocnicím totiž pomáhá město. „Dnes už máme celkem třináct sdílených bytů, ve kterých bydlí okolo šedesáti zdravotních sester, nemocnice kvitují, že u těch, co dojíždějí z delší vzdálenosti nebo ze zahraničí, že mohou nastoupit hned do práce,“ řekl náměstek primátorky Brna Petr Hladík (KDU-ČSL).

Fakultní nemocnice u svaté Anny se do projektu připojila teprve nedávno. V posledních týdnech ale díky tomu získala už pět ukrajinských sester. „Práce není těžká, těžký je jazyk, studovala jsem ho na Ukrajině, teď ho studuju tady. Kolegyně mi s tím pomáhají,“ řekla Veronika Konomenko.

Přesto, že se projekt sdíleného bydlení ve Fakultní nemocnici u svaté Anny osvědčil, stále tady chybí čtyřicet zdravotních sester. „Stále je na chirurgii a interně kvůli tomu několik lůžek zrušených,“ řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.