Potřetí zrušený rozsudek. Vrchní soud se postavil za obžalovaného z přepadení rodiny v Jedovnicích

Rozsudek nad Martinem Koudelkou, kterého na osm a půl roku poslal do vězení brněnský krajský soud, ve středu zrušil Vrchní soud v Olomouci. Rozhodl tak už celkově potřetí. Koudelka měl údajně přepadnout v Jedovnicích na Blanensku rodinu v jejich domě. Vrchní soud také nařídil, aby se věcí zabýval jiný senát než ten, který Koudelku už třikrát odsoudil.

Pár s malým dítětem přepadla dvojice pachatelů v roce 2012, z domu si odnesli 890 tisíc korun. Ženě s dítětem během přepadení přelepili ústa páskou. Podle obžaloby Koudelku usvědčil především jeho vzorek DNA, který byl na kobercové lepicí pásce nalezen. Komplic nebyl dopaden.

Zatímco podle soudkyně brněnského krajského soudu není pochyb o tom, že ten, kdo DNA na pásce zanechal, musel být v domě, vrchní soud o jeho vině zcela přesvědčen není. Otázkou tedy zůstává, zda se DNA obžalovaného nemohla dostat na pásku i jiným způsobem.

Význam vzorku DNA jako předmět sporu

„Napadený rozsudek trpí stejnými vadami jako ten předchozí,“ uvedl předseda senátu Ivo Lajda. Podotkl, že krajský soud neodstranil pochybnosti, na které upozornil již dříve vrchní soud. Poukázal na to, že vina obžalovaného je dovozována z jedné stopy DNA na kusu lepicí pásky, kterou ze svého těla sundal poškozený.

Soud se však nezabýval otázkou možnosti přenosu DNA. Konstatoval pouze, že jiný přenos nebyl možný. Krajský soud podle vrchního neupřesnil i další nejasnosti jako to, zda pásky byly odmotány z jednoho nebo více kotoučů. Soud se také vyhnul zjištění, že páska, kterou si poškozený sundal, byla zajištěna na zábradlí domu. 

„Za této situace, kdy je obžalovaný usvědčován jen jednou stopou DNA, je velmi složité uzavřít, že je jedním z těchto pachatelů,“ dodal soudce Lajda. 

Případ budou muset zhodnotit jiní soudci

Vzhledem k předchozím rozhodnutí brněnského krajského soudu nezbylo vrchnímu soudu podle předsedy senátu nic jiného než nařídit projednání případu v jiném složení soudců. Budou muset zopakovat provedené důkazy a dospět k závěru, zda tyto důkazy umožňují jediný závěr a zda obžalovaný byl jedním z pachatelů, či nikoliv.

Dvojice pachatelů rodinu přepadla 19. ledna 2012. Koudelka podle obžaloby s neznámým komplicem vnikl do domu poté, co jim žena otevřela na zaklepání. Poškozenou srazili k zemi a odvlekli ji i jejího malého syna do koupelny. Tam ženu spoutali a jí i dítěti přelepili ústa páskou.

Když vstoupil do domu muž, lupiči jej srazili pomocí elektrického paralyzéru, spoutali a na hlavu mu dali textilní tašku. Z domu si nakonec odnesli dohromady 890 tisíc korun v českých korunách a eurech. Žena po přepadení trpěla posttraumatickou poruchou, a to nejméně do jara 2013.

Koudelka vinu celou dobu popíral. Jednání se neúčastní, nepřijel ani na středeční jednání olomouckého vrchního soudu.