Podpora rodin onkologicky nemocných dětí i sázení stromů. Brňané vybrali, kde se uplatní participativní rozpočet

Čtrnáct projektů za celkem 35 milionů korun letos v Brně uspělo v rámci participativního rozpočtu. Nejvíc hlasů dali Brňané projektu na podporu rodin onkologicky nemocných dětí, na druhém místě skončil projekt na výsadbu stromů ve městě, na třetím krytá sportovní hala v Řečkovicích.

Onkologické onemocnění dítěte je velký zásah do chodu rodiny a nápor na psychiku všech jejích členů. Prostřední dceři Ireny Vlahovičové před třemi lety diagnostikovali leukémii. Léčila se v Dětské nemocnici v Brně. „Žijete jenom tím, aby dítě přežilo. Navštívila nás sociální pracovnice, která posbírala maminky brečící nad postelemi, odvedla nás do tělocvičny a řekla, že si zacvičíme jógu,“ popsala Irena Vlahovičová. Moc jí to prý tenkrát pomohlo. 

Stejnou pomoc by chtěla nabídnout ve větší míře všem rodičům onkologicky nemocných dětí, proto navrhla jeden z projektů participativního rozpočtu a uspěla. Ze dvou milionů rozpočtu na rok se mohou platit různé kroužky, cvičení, rehabilitace nebo podpůrné služby.

„Možnost jakéhokoli vynoření z toho, co se děje v nemocnici, je pro pacienty i jejich blízké velmi vítaná. Nemocnice bohužel na takové aktivity nemá peníze. Řekl bych: Jen houšť a větší kapky,“ řekl přednosta Kliniky dětské onkologie Jaroslav Štěrba.

Tradičně chtějí lidé podporovat volnočasové aktivity a zeleň

Brňané navrhovali také podpořit různé sportovní a volnočasové aktivity, chtějí například krytou halu v Řečkovicích, cykloparky u Líšně i v Medlánkách nebo kluziště. Také výsadbu stromů, pítka nebo přístřešky pro lidi bez domova.

Posledním projektem, který uspěl, je výstavba jezdících schodů v podchodu u hlavního nádraží. Podle navrhovatele Pavla Šubrta je ocení hlavně senioři. „Pro starší lidi, kteří chodí s hůlkami, je to velmi složité, jezdící schody by jim moc pomohly,“ řekl Šubrt. Všechny vybrané projekty je možné najít na internetových stránkách damenavas.brno.cz.

Na přípravu a realizaci jsou podle pravidel tři roky. Magistrát si předem prověřoval každý projekt, aby neskončil fiaskem jako v minulosti například volnočasové centrum na Kraví hoře. „V tuto chvíli nemám žádnou indicii, že by nějaký z těch současných vítězných projektů měl být podfinancovaný,“ řekl náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný (Piráti).

Vítězný projekt nazval Koláčný pilotním, v podpoře onkologicky nemocných dětí by chtěl podle svých slov pokračovat i po jeho skončení.