Rozhlédnout se do dáli. Brno postaví rozhlednu na Holedné, řekli si o ni občané

Rozhledna vysoká 35 metrů vyroste v Brně na kopci Holedná. Projekt vzešel z participativního rozpočtu, kam podávají návrhy sami Brňané a lidé o nich potom hlasují. Protože ale náklady na zbudování rozhledny přesáhly nejvyšší možnou částku, město se rozhodlo zaplatit ji zvlášť. Na její stavbu dá Lesům města Brna osm milionů korun.

Původně měla být rozhledna dřevěná a měřit jen 20 metrů. „Zjistili jsme ale, že by to bylo na úrovni výšky vegetace, která by to za pár let přerostla. To jsme nechtěli, proto jsme se rozhodli to zafinancovat, aby rozhledna vydržela desítky let. Bude tedy kovová s výškou 35 metrů,“ řekl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

V prvním ročníku projektu, ve kterém mohou lidé podávat návrhy na zlepšení života ve městě, mohly být náklady na projekt nejvýše dva miliony korun. Z nich se tak zaplatila jen dokumentace. Radní zastupitelstvu ale doporučili poskytnout firmě Lesy města Brna, která bude mít stavbu na starosti, osm milionů korun.

Rozhledna bude mít 35 metrů
Zdroj: TJ Architekti/Magistrát města Brna

„Lesy města Brna vypíšou výběrové řízení. Zhotovitele bychom měli mít do konce ledna. Stavět se pak začne, jak počasí dovolí. Do konce příštího roku už by rozhledna měla přivítat první návštěvníky,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Rozhledna bude na vyvýšené části severovýchodního úbočí kopce Holedná nad městskou částí Brno-Jundrov. V prvním ročníku participativního rozpočtu získala 1366 hlasů a skončila tak druhá za cyklostezkou propojující Žebětín s Kohoutovicemi a horní částí Bystrce.

Letos město pořádá už třetí ročník projektu, do kterého lidé poslali přes sto návrhů. Hlasování končí v pátek. V minulosti už vznikly například parky, hřiště nebo komunitní centrum. V prvním ročníku dalo město na provedení nejúspěšnějších projektů 20 milionů, loni 30 milionů a letos 35 milionů korun.