Brno potřetí rozděluje peníze z participativního rozpočtu. Lidé nejčastěji chtějí cyklostezky a hřiště

Pětatřicet milionů korun letos rozdělí Brno mezi nejúspěšnější projekty participativního rozpočtu. Lidé návrhy na to, co by chtěli ve svém okolí nechat vybudovat, posílali už potřetí, vlastní hlasování začne v pátek. Nejčastěji Brňané navrhují vybudovat nové cyklostezky, cesty, chodníky, hřiště nebo sportoviště.

Díky úspěchu v participativním rozpočtu vznikl loni projekt a letos už se navrhovatel může procházet po základech stezky, která za pár týdnů lidem umožní bezpečnější pohyb přes nedalekou čtyřproudovou silnici v Žebětíně. Stezka povede pod takzvanou starou dálnicí, a cyklisté se tak úplně vyhnou provozu.

„Lidé se ptají hodně, proč je tak klikatá. Musíme využít pozemky města Brna, to byla podmínka participativního rozpočtu,“ vysvětlil starosta Žebětína Vít Beran (KDU-ČSL).

Letošní projekty jsou víc propracované

Letos vybírají lidé z třiapadesáti projektů. Všechny jsou vystavené na náměstí Svobody v Brně a detailně popsané jsou i na webu damenavas.cz. Do finále se dostal například nápad zmapovat a rozšířit síť pítek ve městě nebo opravit tuto bývalou kapli na zrušeném hřbitově v Černovicích.

„Za sebe vypíchnu třeba projekt onkologicky nemocných dětí. Oproti předchozím ročníkům jsou projekty více propracované, více prodiskutované se zástupci městských částí,“ řekl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

V září muselo město od dvou projektů z minulých ročníků upustit, oba chtěly oživit bývalé vojenské budovy na Kraví hoře. Průzkum ale ukázal, že by se prodražily. „Oproti tomu prvnímu ročníku bychom teď měli mít mnohem větší kontrolu nad tím, co se s těmi projekty děje,“ vysvětlil Tomáš Koláčný.

Participativní rozpočet využívají i v jiných městech

S nápady na to, co ve městě vylepšit nebo postavit, mohou přicházet lidé i v jiných městech na jižní Moravě. Druhý ročník participativního rozpočtování za sebou mají třeba ve Znojmě. Letos tam o přízeň bojovalo třiadvacet projektů, uspělo jich devět.

Nejvíc hlasů dostal nápad Jakuba Dubovského na vytvoření lezecké stěny a z participativního rozpočtu na něj město vyčlení sedm set padesát tisíc korun.

„Sportovní horolezecký klub tady ve Znojmě má už vybudovanou vnitřní lezeckou stěnu a tady tyto prostory nám přišly vhodné k umístění té venkovní. Už z toho důvodu, že je tady vybudované zázemí,“ řekl zástupce klubu Jakub Dubovský.

Příští rok se z participativního rozpočtu zaplatí kromě lezecké stěny projekty v celkové hodnotě šest milionů korun. Například nad Louckým klášterem vznikne nová vyhlídka. Přímo pod ní si pak lidé díky dalšímu nápadu budou moct odpočinout na nově upraveném nábřeží u řeky Dyje.

O tom, které návrhy uspějí, rozhodly téměř čtyři tisíce hlasujících. Lidé vybrali projekty nejen z města Znojma, ale i z obcí v blízkém okolí, které ke Znojmu patří. Například v Popicích se díky participativnímu rozpočtu dočkají na místním hřbitově bezbariérového přístupu a také nové vstupní brány.