Majitelé lesů stále častěji usilují o jejich certifikaci. O „ekologické“ dřevo je větší zájem a je dražší

Ekologicky obhospodařovaných lesů přibývá (zdroj: ČT24)

Šetrně obhospodařovaných lesů u nás přibývá. Oproti loňsku se zdvojnásobila plocha těch, ze kterých se prodává dřevo s certifikátem FSC (Forest Stewardship Council). Získání certifikátu pomáhá vlastníkům lesů s uplatněním produkce na trhu. Odběratelé a zpracovatelé preferují totiž právě takové dřevo.

Les, který patří Školnímu lesnímu podniku Křtiny, není na první pohled ničím zvláštní. Dřevo, které v něm roste, má ale přívlastek ekologické. Jeho majitel získal certifikát FSC, a proto musí v lese hospodařit šetrným a přírodě blízkým způsobem.

„Neděláme úmyslné holiny, pracujeme s přirozenou obnovou, s domácími druhy dřevin. Použití chemických přípravků je samozřejmě omezené, používáme především repelentní látky,“ vysvětlil ředitel Školního lesního podniku Křtiny Tomáš Vrška.

Podpora biodiverzity v lesích

Kromě toho kladou lesníci i velký důraz na podporu biodiverzity. Neodstraňují například zbytky poničených stromů, které se stávají útočištěm pro různé druhy hmyzu. „Tyto pahýly, když začnou tlít, jsou skvělé útočiště pro různé druhy hmyzu, tesaříkovité a další,“ popsal Vrška.

Lesů, které mají certifikát FSC, u nás přibývá, vlastní ho čtyřicet devět majitelů porostů. Jejich celková rozloha se oproti loňskému roku zdvojnásobila na 106 tisíc hektarů, jde tak zhruba o čtyři procenta celkové rozlohy českých lesů.

„Tím, že lidé v lesích takto hospodaří, dokážou se tyto porosty lépe adaptovat na probíhající klimatickou změnu a její negativní důsledky. Certifikované dřevo se navíc prodává dráž, rozdíl je přibližně stokoruna na kubík,“ řekl ředitel FSC ČR Tomáš Duda.

Souboj dvou certifikátů

V České republice jsou dva systémy certifikace. Zhruba sedmdesát procent lesů má certifikát PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Ten umožňuje větší kácení lesů na jednom místě, nemá tak přísné požadavky na druhové složení při obnově lesů a je levnější. Tento systém certifikace využívají například Lesy České republiky.

Ekologické organizace a Hospodářská komora by chtěly, aby všechny lesy přešly pod přísnější certifikaci FSC. Například Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR nebo Agrární komora ČR jsou proti. PEFC je běžnější ve Finsku, Francii, Itálii, Německu, Norsku, Rakousku, Španělsku nebo na Slovensku. FSC převládá v Rusku a Švédsku.