V mladoboleslavské školce se objevil případ žloutenky A. Dítě asi nakazil otec, který byl v Turnově

Ve školce v Mladé Boleslavi se na začátku října objevila žloutenka typu A. Informaci potvrdila mluvčí Krajské hygieny Středočeského kraje Dana Šalamunová. Nemoc do zařízení přineslo dítě, jehož otec byl v Turnově – městě, které je v současnosti ohniskem epidemie žloutenky v Libereckém kraji. V minulých týdnech tam onemocněly čtyři desítky lidí.

V mladoboleslavské Mateřské škole Štěpánka se na začátku října zjistila nákaza žloutenkou typu A u jednoho z dětí. To podle informací Krajské hygieny Středočeského kraje nakazil zřejmě otec.

„Evidujeme tři případy onemocnění žloutenkou typu A v rodině z Mladé Boleslavi – muž a dvě děti, z toho jedno navštěvuje mateřskou školu. Nemoc si pravděpodobně dovezl tatínek z Turnova, kde byl,“ říká mluvčí stanice Dana Šalamunová.

Okamžitě po zjištění nákazy byly dětem provedeny odběry krve s negativním výsledkem. Poté je mohli rodiče nechat přeočkovat. „KHS Středočeského kraje zajistila protiepidemická opatření, jejichž součástí je také preventivní očkování proti hepatitidě A,“ dodává Šalamunová.

Nemoc ale může u dětí i tak propuknout. „Inkubační doba nákazy je 15 až 50 dní. Někdy trvá déle, než se v krvi objeví aktivní protilátky prokazující nemoc. Samotné očkování začíná fungovat patnáct dní po aplikaci,“ vysvětluje lékař a epidemiolog Rastislav Maďar.

Školka zůstává v karanténě

Školka bude až do 21. listopadu v karanténě. Děti tedy nechodí na veřejnost a v prostorách školky platí přísná opatření. „Třikrát denně se tu všechno vydezinfikuje. Děti jedí z jednorázového nádobí, používáme jednorázové utěrky,“ komentuje situaci ve školce její ředitelka Květa Krušková.

Děti čekají ještě dva kontrolní odběry krve. „KHS Středočeského kraje celou situaci nadále pečlivě monitoruje a nastavená opatření kontroluje,“ uzavírá Šalamunová.

Žloutenka typu A, označovaná také za nemoc špinavých rukou, se přenáší především tělesným kontaktem. Lidé se ale mohou nakazit i kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Nemoc se projevuje dva až sedm týdnů od nákazy.

Jde o onemocnění jater. Pacient má zažívací potíže, může mít také příznaky podobné chřipce či nervové potíže. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc i žlutým zabarvením kůže a očního bělma.