Na jihu Moravy skončila po roce a půl epidemie žloutenky. Celkem se nakazilo 530 lidí

Po roce a půl skončila v Jihomoravském kraji epidemie žloutenky. Hygienici ji vyhlásili v létě 2016 a od té doby se takzvanou nemocí špinavých rukou nakazilo 530 lidí. Posledních padesát dnů se už ale neobjevil žádný nový případ, proto Krajská hygienická stanice epidemii odvolala.

„Letos hygienici neevidují žádný případ spojený s epidemií,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Poslední nakažený se objevil v listopadu 2017.

Nejvíce lidí se nakazilo hned v prvním roce, kdy onemocnělo 449 lidí. Každý týden přibývalo až třicet nových případů, a to hlavně v Brně a okolí. Obvyklý roční počet případů žloutenky je přitom okolo dvaceti. Nákaza na jižní Moravě tak tehdy tvořila zhruba polovinu všech případů v republice.

Epidemie se nejdříve objevila hlavně mezi mladými lidmi a squattery, tedy těmi, kteří přebývají v opuštěných domech. Postupně onemocněli lidé ze všech věkových kategorií, nejvíce jich bylo mezi 25 až 44 lety. Nemoc zaznamenali také ve třech školách, v Líšni, Židenicích a Brně-severu.

Hygienici postupně provedli až u tří tisíc osob opatření k zamezení šíření nákazy. Zaměřili se na ty, kteří přišli do kontaktu s nakaženými, a také na školy. Město nechalo naočkovat strážníky a sociální pracovníky, poskytlo možnost očkování i lidem bez přístřeší.

Náklady brněnského magistrátu kvůli epidemii žloutenky
Zdroj: ČT24

Stejný krok udělala i záchranná služba. Mimořádná hygienická opatření zavedl také brněnský dopravní podnik. Ve svých vozech stále využívá silnější dezinfekci, a to především na dveře, okna, madla a podlahy.

Virus se teď šíří na Ústecku

Se žloutenkou se aktuálně potýká Ústecký kraj. První případy se tam objevily loni v lednu. Od té doby hygienici zaznamenali více než čtyři stovky případů. Nejprve se nemoc objevila na základních školách a ve vyloučených lokalitách.

Hepatitidu typu A letos ve větší míře zaznamenali kromě krajského města také na Děčínsku nebo v Litoměřicích. Zatímco na začátku února se postup žloutenky v Ústeckém kraji zpomalil, v posledních dnech nemocní zase přibývají.

Lidé by měli podle hygieniků dbát zvýšené péče o čistotu. Do těla totiž vniká ústy při konzumaci potravin neumytýma rukama. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.

  • Hepatitida čili žloutenka typu A je virová infekce jater. Projevuje se zpočátku podobně jako chřipka (teplota, nevolnost, bolesti, celková slabost), lidový název žloutenka souvisí se zežloutnutím kůže a bělma oka.
  • Virus se vylučuje stolicí. Do těla vniká ústy při konzumaci potravin neumytýma rukama.
  • Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety, po návratu z venku domů i před každým jídlem. Není vhodné ani sdílet svačinu, pití, cigaretu nebo ručník.