Jižní Moravě se nedaří zastavit žloutenku. Šíří se i za hranice kraje

Počet nakažených žloutenkou typu A na jižní Moravě stále roste. V kraji nyní evidují hygienici už 236 nemocných a za poslední týden přibylo 21 nových případů. Takzvaná nemoc špinavých rukou se začíná šířit i mimo jižní Moravu. První případy zaznamenali hygienici také ve Zlínském kraji, u čtyř z nich mají jistotu, že se nemocní nakazili v Brně nebo Hodoníně.

Přestože podle slov hlavní hygieničky Evy Gottwaldové nejde o epidemii století a situace je pod kontrolou, některé brněnské obchody už například prodávají pouze balené pečivo. Přísné podmínky pak musí splňovat zaměstnanci v gastronomických zařízení. Pokud byly v kontaktu s nemocnými, nesmí 50 dní do práce. Někteří provozovatelé restaurací svůj personál nechají raději preventivně naočkovat. 

Kvůli rostoucímu číslu nakažených také zaplatilo ministerstvo zdravotnictví vakcínu pro téměř tisícovku lidí. Také brněnský magistrát nechává očkovat strážníky a své úředníky – zejména sociální pracovníky.

Nejvíce nakažených hepatitidou za posledních 40 let bylo v roce 1979, tehdy v celé České republice bylo přes 32 tisíc nemocných. „V ostatních letech byla hlášena čísla o řád nižší, v současnosti je to až o dva řády,“ okomentovala situaci Gottwaldová.

Žloutenka typu A („nemoc špinavých rukou“) je infekční zánět jater. Virus této hepatitidy je značně odolný. V pokojové teplotě může přežít několik týdnů, zmrazený i několik let. Ničí ho pětiminutový var, při teplotě 60 stupňů Celsia to trvá až deset hodin. Spolehlivě účinkují dezinfekční přípravky s obsahem chlóru nebo kyseliny peroctové.

Inkubační doba je 16 až 50 dnů. Příznaky jsou podobné jako u chřipky – bolesti hlavy, nevolnost, horečka. U dospělých se většinou objeví žluté zbarvení kůže a očního bělma, sliznic i ostatních tkání. To je způsobeno zvýšenou koncentrací žlutého žlučového barviva bilirubinu v krevní plazmě.

V případě žloutenky je povinná léčba na infekčním oddělení v nemocnici. Rekonvalescence může trvat až půl roku, možné komplikace narůstají s věkem pacientů.

Model viru žloutenky
Zdroj: ČT24/ISIFA/Thinkstock

Na jižní Moravě je polovina všech nakažených

V Jihomoravském kraji, kde je nyní 236 nakažených, je zhruba polovina všech nemocných žloutenkou v Česku, kde je od začátku roku evidováno necelých 500 případů. Podle ředitelky protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Renaty Ciupek se žloutenka typu A bude podobným tempem šířit až do zimních měsíců, než bude nemoc kulminovat.

O šíření hepatitidy hovoří ředitelka protiepidemického odboru Renata Ciupek (zdroj: ČT24)

Podle hygieniků se začala v Brně nemoc šířit od squatterů a uživatelů marihuany. Od nich se nemoc špinavých rukou rozšířila mezi jejich přátele a rodiny. Nicméně původní skupina tvoří mezi současnými nakaženými už jen jednu čtvrtinu. „Nejvíce postižená skupina je od 25 do 45 let a nakažení jsoj napříč sociální skupinami, neleze je specifikovat,“ řekla Ciupek. Dodala, že zatím žloutenkou typu A neonemocnělo žádné dítě školního věku.

Podle hlavní hygieničky je velmi těžké zjistit, kdo přišel s nakaženými do styku. Hygienici dosud identifikovali takových lidí 1300 a provedli u nich protiepidemická opatření.  Zkoumají každý jednotlivý případ a vzájemné vazby mezi nemocnými a potvrdilo se jim, že vždy snakaženými nějaký kontakt byl.