Strážníci v Ostravě měří kvalitu ovzduší. Vědci chtějí znát i vliv znečištění na zdraví člověka

Ostravská městská policie se zapojila do výzkumu kvality ovzduší ve městě. Strážníci v těchto dnech nosí na uniformách speciální osobní monitory, které měří znečištění tam, kde právě hlídkují. Studie má zjistit i to, jakým způsobem působí na zdraví člověka. Po skončení měření tak vědci strážníkům odeberou krev nebo moč a výsledky porovnají s jejich českobudějovickými kolegy, kteří se do projektu zapojili také.

Strážníci nosí speciální měřič znečištění ovzduší jako součást své uniformy. „Je to personální monitor, řekl bych pumpa, která v podstatě prosává ovzduší a prochází tam částice pouze menší než dva a půl mikrometru,“ řekl Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd, který je garantem projektu.

Přihlásilo se celkem 56 příslušníků Městské policie Ostrava (MPO), speciální přístroj musí nosit během celé služby. „Byli osloveni pouze strážníci, kteří jsou muži, jsou nekuřáci a bydlí na území Moravskoslezského kraje,“ upřesnil mluvčí MPO Michal Beneš. 

Stejný projekt na jihu Čech

Kromě strážníků v Ostravě mají stejné přístroje i městští policisté v Českých Budějovicích. Vědci po skončení měření ostravské a českobudějovické výsledky porovnají. „Hodnotíme, jaké jsou koncentrace jemných prachových částic, a potom se určují polycyklické aromatické uhlovodíky, jejichž představitelem je benzopyren,“ uvedl Šrám.

Laboranti však nebudou zkoumat jen výsledky měření kvality ovzduší v obou městech, ale také to, jaký vliv má na zdraví člověka. Strážníkům z obou měst po skončení projektu odeberou vzorky krve, moči i spermatu.

Nedávná měření prokázala problém ve velkých městech

V uplynulých měsících se na několika místech v Česku konalo orientační měření oxidu dusičitého v ovzduší. Nejhůř dopadla velká města jako Praha a Brno, za nimi byla Ostrava. V ní patří mezi nejznečištěnější lokality ulice Místecká, Rudná nebo Hlučínská, kde koncentrace překročily povolenou hranici čtyřiceti mikrogramů na metr krychlový. 

„Měření probíhalo v březnu a v dubnu letošního roku na 200 místech v devíti krajských městech. Probíhalo za pomoci pasivních vzorkovačů, které se potom k analýze posílaly do švýcarské laboratoře,“ řekl předseda Centra pro životní prostředí a zdraví Miroslav Šuta. 

Nepříznivé účinky NO2 zkoumají vědci ve španělské Barceloně už zhruba deset let. Podle Šráma nepříznivě ovlivňuje dýchací systém i imunitu člověka. Momentálně se zkoumá také to, jaký je vliv NO2 na nervový systém.