TÉMA

Radim Šrám

Půlroční a delší kojení má příznivý vliv na psychický vývoj dětí, naznačil český výzkum

Příznivý vliv kojení na rozvoj poznávacích funkcí u dětí naznačila studie, na které spolupracoval česko-slovenský tým. Efekt byl patrný u dětí kojených alespoň půl roku a déle, uvedli zástupci Akademie věd ČR (AV). Kojení také podle vědců zřejmě pomáhá zmírnit negativní dopady vysoce znečištěného ovzduší na psychický vývoj malých dětí.
19. 7. 2022|

Polsko postaví val a podzemní stěnu, Česko stáhne žalobu. V čem spočívá dohoda o Dole Turów?

Premiéři Česka Petr Fiala a Polska Mateusz Morawieck podepsali ve čtvrtek dohodu o řešení vlivu těžební činnosti v hnědouhleném Dole Turów u českých hranic. Uzavření mezistátní dohody ukončilo dlouholetý spor.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 23:14|

Strážníci v Ostravě měří kvalitu ovzduší. Vědci chtějí znát i vliv znečištění na zdraví člověka

Ostravská městská policie se zapojila do výzkumu kvality ovzduší ve městě. Strážníci v těchto dnech nosí na uniformách speciální osobní monitory, které měří znečištění tam, kde právě hlídkují. Studie má zjistit i to, jakým způsobem působí na zdraví člověka. Po skončení měření tak vědci strážníkům odeberou krev nebo moč a výsledky porovnají s jejich českobudějovickými kolegy, kteří se do projektu zapojili také.
4. 10. 2019|

Ostrava: Výfuky nejvíc škodí v Místecké, Rudné a Hlučínské. Nejméně v Opavské

K místům silně znečištěným vlivem dopravy patří v Ostravě hlavně Místecká, Rudná a Hlučínská ulice. Vyplývá to z výsledků orientačního čtyřtýdenního měření oxidu dusičitého, které na sedmnácti dopravně nejfrekventovanějších místech provádělo Centrum pro životní prostředí a zdraví. Odborníci se zaměřili hlavně na místa, kde nejsou stacionární monitorovací stanice.
27. 9. 2019|