Nová lávka v pražské Troji přijde na 130 milionů. Stavět se začne v říjnu

Výstavba nové trojské lávky začne v polovině října, potvrdil v pátek mluvčí magistrátu Vít Hofman. Před týdnem podepsalo hlavní město smlouvu se společností SMP, která ji postaví. Bude stát 130 milionů korun a otevřena by měla být do konce roku 2020.

„Staveniště oficiálně předáme 2. října a zahájíme budování zázemí. Místo se oplotí, označí cedulemi a zhotovitel přiveze buňky pro pracovníky. Čtrnáctého října se zahájí práce na samotné stavbě. Začne se na pilířích a jejich hlubinném založení,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Stavba neovlivní provoz přívozu.

Nová lávka bude čtyři metry široká, bude sloužit pěším i cyklistům a v případě potřeby po ní přejede i sanitka. Jejím základem bude ocelově vyztužená konstrukce, jež by měla vydržet sto let a neměla by zevnitř korodovat.

Předešlá trojská lávka se zřítila 2. prosince 2017. Při nehodě se zranili čtyři lidé, z toho dva vážně. Město každého odškodnilo padesáti tisíci korunami a na další kompenzaci se letos v lednu domluvilo s pojišťovnou.

V polovině března policie obvinila dva muže z obecného ohrožení z nedbalosti. Za to jim hrozí až osm let vězení nebo peněžitý trest. Jedním z obviněných je autor lávky Jiří Stráský, druhým bývalý vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací Antonín Semecký. Stráský proti usnesení podal stížnost.

Hlavní město má s mosty dlouhodobé problémy. Ve špatném stavu je několik z nich vedoucích přes Vltavu, například Libeňský, Hlávkův nebo Palackého. Prvně jmenovaný musel magistrát loni na několik týdnů uzavřít pro hromadnou dopravu i osobní auta. Praha prostřednictvím Technické správy komunikací zkoumá jejich stav.