Úprava křižovatky na Veletržní odhalila konflikt mezi bezpečností chodců a průjezdností pro hasiče

Na křižovatce ulic Veletržní, Strojnická, Umělecká a Haškova nad Veletržním palácem v Praze 7 vyrostly nové citybloky a žulové kostky. Radnice je oceňuje jako zvýšení bezpečnosti chodců. Někteří hasiči a záchranáři však varují před zhoršením průjezdu v mimořádných situacích, byť dodávají, že běžně místem projedou. Úpravu schválila policie.

„Dnes jsme požádali v rámci testu o průjezd zmiňovanou lokalitou posádku hasičů z Prahy 7, kteří nám potvrdili, že s jízdou v tomto místě žádnou potíž nemají. Nově je také v úseku Strojnická-Veletržní obousměrná ulice U Studánky,“ řekla ČT mluvčí Prahy 7 Terezie Stehlíková.

„Místem projedeme, ale jakákoliv další překážka na silnici nám ztěžuje práci. Je to podobné jako u zatravněných tramvajových pásů. Ubývá nám tímto alternativních cest, kudy můžeme projet, když je jinde třeba zácpa,“ reagoval mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Doplnil také, že zobousměrnění ulice U Studánky hasičům nepomůže, protože tímto směrem nejezdí kvůli nízkému viaduktu.

Slova mluvčího Kavky potvrdila i jeho kolegyně ze záchranné služby Praha Jana Poštová. Podle ní se z dlouhodobého hlediska průjezdnost hlavním městem zhoršuje. „Důvodů je nepřeberné množství, od neustále se zvyšujícího počtu automobilů, přes zatravňování tramvajových pásů, přibývání uzavírek, stavění ochranných sloupků nebo třeba zábran na ochranu chodců, jako je to v tomto případě,“ jmenuje Poštová.

Záchranáři si podle ní uvědomují důvody těchto opatření, je ale třeba brát ohled i na negativa, která přináší nejen složkám integrovaného záchranného systému. „Taková opatření jsou totiž koncipována na běžný provoz, nikoliv však na provoz mimořádný, což je jízda vozidel využívajících práva přednosti v jízdě,“ vysvětluje Poštová.

Bezpečí pro chodce, problém pro hasiče

Podle dopravního experta Roberta Šťastného změna zlepší bezpečnost. „Současný přechod pro chodce přes ulici Veletržní vede přes širokou silnici a ještě tam ústí ulice Strojnická. I když je tam semafor, sám bezpečnost neposkytuje, jezdí se i na červenou. Tento přechod se posouvá na jiné místo a zároveň se uzavírá možnost sem vjet z ulice Strojnické,“ popisuje Šťastný.  

Investorem je Technická správa komunikací hlavního města Prahy. „Osazení světelného signalizačního zařízení a dopravního značení je provedeno v souladu s vyjádřením policie. Tato úprava je provedena nízkonákladově jako provizorní, protože se v budoucnu počítá s přestavbou celé křižovatky.“ říká mluvčí TSK Barbora Lišková.