Praha získala stavební povolení na opravu Průmyslového paláce. Práce by mohly začít příští léto

Praha získala stavební povolení na rekonstrukci vyhořelého křídla Průmyslového paláce. ČT to potvrdil náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Žádost o stavební povolení podalo hlavní město na stavební úřad Prahy 7 počátkem května. Nyní bude město připravovat prováděcí dokumentaci. Samotné opravy by pak mohly začít příští léto.

„Prováděcí dokumentace by měla být hotová na podzim. Poté bude stanoven rozpočet a na základě toho se vypíše veřejná zakázka,“ popsala mluvčí uskupení Praha sobě Julie Kochová. Do konce roku chce město vybrat firmu, která palác zrekonstruuje. 

Od poloviny příštího roku se v Průmyslovém paláci kvůli opravám nepočítá s dalšími akcemi. „Bude se nově stavět replika původního levého křídla z roku 1891, které shořelo při požáru. Bude také vybavené moderní technologií. Střední část paláce a pravé křídlo pak čeká rekonstrukce,“ vysvětlil Vyhnánek.

Projekt počítá i s vybudováním nového zázemí, technických prostor a podchodu ke Křižíkově fontáně. Ten bude novinkou, ke slavné kašně bude možné projít od vchodu nebo z foyer. Podle vedení města to má zlepšit průchodnost celého areálu. Původně bylo v plánu vybudovat podchod i pod pravým křídlem, kvůli námitkám památkářů z toho ale sešlo a podzemní pasáž bude pouze pod nově dostavěným křídlem.

V levém křídle také přibude pět únikových východů, které v případě nutnosti umožní rychlé opuštění budovy až pěti tisícům lidí, což je maximální obsazenost křídla. Pod dostavbou také vznikne nový suterén s prostory pro zázemí či sociální zařízení. Interiéry paláce by měly z větší části zůstat ve stávající podobě.

Průmyslový palác v Praze v Holešovicích zachvátil rozsáhlý požár 16. října 2008, oheň tehdy zničil celé levé křídlo a způsobil škodu za miliardu korun.

Od 90. let měla celé Výstaviště včetně paláce pronajaté firma Incheba. Město jí před několika lety vypovědělo smlouvu a s dnes už přejmenovanou firmou se kvůli požáru stále soudí o miliardu korun. Od roku 2015 areál spravuje městská firma Výstaviště Praha.