Praha opraví Průmyslový palác za 1,25 miliardy. Zničené levé křídlo nahradí replika

Průmyslový palác na Výstavišti včetně jeho vyhořelého levého křídla čeká rozsáhlá oprava za 1,25 miliardy korun. Rozhodli o tom zastupitelé. Na místě zničeného křídla vznikne replika. Projekt počítá i s vybudováním nového zázemí, technických prostor a podchodu ke Křižíkově fontáně. Levé křídlo paláce zničil v roce 2008 požár, na jeho místě nyní stojí stan.

Hlavní město už má hotový projekt, nyní začne vybírat dodavatele stavby. Stavět by se mohlo začít příští rok, tedy jedenáct let po ničivém požáru. Střechu paláce také loni poškodila vichřice.

Návrh se snaží co nejvíce zachovat původní podobu stavby z roku 1891, kdy byl palác otevřen. „Nutno ovšem říci, že to není jenom replika, protože kdyby to byla jenom replika, tak je to za výrazně menší peníze,“ podotkl předseda klubu TOP 09 Václav Novotný. Cenu navýšilo dobudování zázemí a další úpravy.

Novinkou bude například podchod pod levým křídlem paláce, kterým se bude možné od vchodu nebo z foyer dostat ke Křižíkově fontáně. Podle vedení města to má zlepšit průchodnost celého areálu. Původně bylo v plánu vybudovat podchod i pod pravým křídlem, kvůli námitkám památkářů z toho ale sešlo a podzemní pasáž bude pouze pod nově dostavěným křídlem.

Průmyslový palác
Zdroj: Ivo Stejskal/ČTK

V levém křídle také přibude pět únikových východů, které v případě nutnosti umožní rychlé opuštění budovy až pěti tisícům lidí, což je maximální obsazenost křídla. Pod dostavbou také vznikne nový suterén s prostory pro zázemí či sociální zařízení. Interiéry paláce by měly z větší části zůstat ve stávající podobě.

Soud kvůli požáru stále pokračuje

Kvůli požáru levého křídla se Praha stále soudí s firmou Incheba, která měla palác dlouhodobě pronajatý. Město po ní požaduje miliardové odškodnění. Společnost, nyní přejmenovaná na Reality MK, nicméně loni skončila v likvidaci.

Na místě levého křídla nyní stojí stan, který chce město kvůli výročí 100 let od vzniku Československa překrýt lešením, na kterém by bylo možné promítat vizualizace.

Nová budova pro Slovanskou epopej

Současné vedení magistrátu také plánuje stavbu nové budovy u Lapidária, kam by chtělo umístit Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Vedle toho se v areálu dělají menší úpravy a rekonstruuje se například restaurace Pražan, kde se má obnovit minipivovar.

Postaven byl v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Budova byla první stavbou v Čechách postavenou s použitím montovaných ocelových konstrukcí. Od počátku palác sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. 

V letech 1952 až 1954 komunistická garnitura rozhodla o změně funkce a hlavní hala paláce byla přestavěna na společenský a taneční sál podle návrhu architekta Pavla Smetany. Změnilo se i jméno na Palác kultury a oddechu Julia Fučíka.

Od 90. let měla celé Výstaviště včetně paláce pronajata Incheba, město s ní před několika lety vypovědělo smlouvu. V říjnu 2008 palác zasáhl ničivý požár, který zničil celé jeho levé křídlo. Od roku 2015 areál spravuje městská firma Výstaviště Praha. 

Průmyslový palác
Zdroj: ČT24/incheba.cz