Demolice, nebo nákladná oprava. Podle statika je kulturní dům v Edenu v žalostném stavu

Posudek statika ohledně stavu kulturního domu Eden v Praze 10 dopadl zle; podle místostarosty Filipa Humplíka je budova z 80. let ve velmi špatném stavu, nesplňuje hygienické normy, zatéká do ní a trpí velkými tepelnými úniky. Její oprava by tak vyšla na stovky milionů korun. Vedení Prahy 10 chce o budoucnosti Edenu rozhodnout na přelomu září a října.

Kulturní dům Eden je pro veřejnost uzavřen už od roku 2005 a radní Prahy 10 se od pondělí seznamovali se zprávou statika o jeho stavu. „Posudek dopadl průšvihem. Říká, že budova je z ekonomického hlediska neopravitelná. Opravitelná je jen v případě velkých investic. To je tedy ve výši sta milionů korun,“ řekl ČT místostarosta Prahy 10 Filip Humplík a dodal, že objekt neodpovídá hned několika předpisům.

„Je tam špatné parkování, nesplňuje požární předpisy, zatéká. Jsou tam strašlivé tepelné úniky, napojení skla na kov. Zpráva v tomhle hovoří velmi brutálně. Výškové parametry jsou nízké. Ta budova podle dnešních norem je vlastně nerekonstruovatelná,“ vysvětluje Humplík.

Praha 10 proto stále neví, jak s objektem naložit. Definitivní verdikt bude radnice znát na přelomu září a října. „Nemusíme přistupovat k tomu, že budova musí být rovnou demolovaná. Pořád zvažujeme, co s tím uděláme,“ dodává Humplík.

Sice připouští, že jedna z možností je bourání, ale sám by byl rád, kdyby budova dále sloužila ke kulturnímu vyžití. „Poslat ji k zemi ale také stojí finance. Nechceme to vyřešit tak, že tam budou kanceláře. Ale rozhodnutí nechceme dělat od stolu. Pár týdnů, měsíců to potrvá,“ dodává Humplík.

Kulisy zchátralé stavby posloužily filmařům

Pokud by se Praha 10 přece jen rozhodla pro rekonstrukci, musí vyřešit problém s parkováním. Kulturní dům totiž nemá vlastní parkoviště a parkovat v obchodním centru, které je v těsné blízkosti budovy, není podle Humplíka reálné.

Minulý pátek desátá městská část aspoň pronajala chátrající budovu filmařům. „Natáčel se tam film My děti ze stanice Zoo. Dům není zrekonstruován, takže je v něm možné natočit neútěšný Berlín 60. až 80. let,“ dodává místostarosta s tím, že ani peníze na pronájem filmařům nebyly vysoké, jedná se asi o sto tisíc korun.