Obyvatele Sokolovska obtěžuje zápach. V horkých dnech se k nim dostává z nádrže dehtových kalů

Události: Lidi na Sokolovsku obtěžuje zápach z nádrže dehtových kalů (zdroj: ČT24)

Obyvatele Sokolovska trápí zápach z nádrže dehtových kalů v Chodově. Ta je pozůstatkem výroby svítiplynu ze sedmdesátých a osmdesátých let. Firmy teď území rekultivují. Těžba a střídání teplot ale způsobují, že se zapáchající látky dostávají do okolních domácností.

Ve veřejnosti nepřístupné části těžařského areálu na Sokolovsku jsou tisíce tun těžkých dehtových kalů. Dříve zápachu bránila vrstva vody, teď ale kaly těží stroje a to by přes vodu nešlo. Proto ji dělníci přečerpali do areálu Sokolovské uhelné. 

Zapáchající látky z nechráněného odpadu, který vznikl při přeměně uhlí na plyn, se proto v současnosti snáz uvolňují. „Při teplém počasí se dostanou poměrně vysoko do ovzduší a potom, když se vzduch ochladí, zase padají dolů,“ popsal hlavní inženýr zpracovatelského úseku Sokolovské uhelné Stanislav Kapr.

Když v horkém počasí fouká vítr k některému ze sousedních měst, je to pro místní nepříjemné, obtěžuje je totiž zápach. „Jde to do bytu a špatně se potom i dýchá,“ popsala jedna z obyvatelek nedalekého Chodova Miluše Havranová.

V roce 2013 si někteří lidé stěžovali i na štípání v očích a museli k lékaři. Hasiči tehdy nádrž s dehtovými kaly kropili vodou. Aby se nic podobného neopakovalo, musí odpad, který nikdo neuměl zlikvidovat, pryč. „Je to asi v tuto chvíli opravdu jediná cesta, kterou bohužel musíme v Chodově přečkat,“ uvedl starosta Chodova Patrik Pizinger (HNHRM). 

Radnice z okolí průběžně během rekultivace dostávají informace od inspektorů životního prostředí i hygieniků. „Je obtěžující, že to zapáchá. Nicméně zdraví obyvatel Chodova v tuto chvíli ohroženo není,“ dodal Pizinger. Situace by se měla zlepšit na podzim, kdy se ochladí, a navíc v nádrži už většina odpadu nebude.