Moravskoslezský kraj povolil odchyt medvědů v případě, že opustí chráněné území a budou ohrožovat lidi

Moravskoslezský kraj povolil odchyt medvědů v případě, že budou ohrožovat obyvatele (zdroj: ČT24)

Odbor životního prostředí Moravskoslezského kraje vydal povolení k odchytu medvědů. Platí v případě, že se šelma bude pohybovat mimo území Chráněné krajinné oblasti Beskydy a Poodří a bude ohrožovat lidi. Zvíře může být dokonce v krajním případě zabito. Medvěda lidé naposledy viděli před několika dny nedaleko tábora u Frenštátu pod Radhoštěm.

Pohyb medvědů v Beskydech sledují odborníci z Mendelovy univerzity v Brně. Jedno ze zvířat, kterým je medvědí samice Ema, má od dubna monitorovací obojek. Šelmu se podařilo odchytit do nastražené klece u Lysé hory a na stejném místě ji ochránci přírody po nasazení obojku vypustili zpět do přírody. 

„Medvědice se momentálně pohybuje na česko-slovenském pomezí, v poslední době spíše na slovenské straně v pohoří Javorníky,“ řekl zoolog z Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa. Chování Emy se podle odborníků nijak neliší od obvyklých projevů divoce žijících medvědů. 

Medvěd do Beskyd patří

Medvěd je přísně chráněné zvíře, úředníci z Moravskoslezského kraje ale vydali výjimku pro odchyt medvěda v případě, že by se přiblížil k lidským obydlím. „Medvěda je možné odchytit a umístit do chovatelského zařízení,“ řekla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Jarmila Uvírova (ANO). 

V krajním případě je možné medvěda i zabít, takový zásah ale zatím nebyl potřeba. Škody způsobili medvědi v Beskydech hlavně na jaře. Podle ochránců přírody by lidé neměli nechávat volně přístupné odpadky a včelstva, hospodářská zvířata by měli chránit elektrickými ohradníky. Podle odborníků medvěd do Beskyd patří, stejně jako vlk nebo rys.  

Mědvěd byl naposledy spatřen před několika dny u dětského tábora nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm. Organizátory na šelmu upozornili myslivci. Na mobilní telefon šelmu zachytili lidé naposledy v dubnu poblíž hukvaldské obory. Jestli šlo o stejnou šelmu není jasné, podle přírodovědců může být v Beskydech aktuálně až pět medvědů.

Medvědi se v poslední době stále více potulují i po Česku (zdroj: ČT24)