Střílel na zaměstnavatele své přítelkyně. Soud ho potrestal dvanácti lety vězení

Krajský soud v Olomouci potrestal Martina Havelku ze Vsetínska za pokus o vraždu zaměstnavatele své družky dvanácti lety vězení. Havelka na muže vystřelil z ulice, když byl v koupelně. Kulka ho minula ve vzdálenosti zhruba třiceti centimetrů. Muže chtěl potrestat za to, že jeho družce nevyplatil peníze. Původně mu hrozilo až dvacet let vězení, proti verdiktu se odvolá.

Muž se k činu už dříve přiznal s tím, že zbraň měl u sebe připravenou ke střelbě kvůli medvědovi, který se na Valašsku pohyboval.  Zároveň však uvedl, že zaměstnavatele své přítelkyně chtěl jenom vystrašit. U soudu řekl, že při odchodu od domu se otočil a vytáhl pistoli, ze které vystřelil do prostoru.

Soudce Aleš Vašků verzi s medvědem a pokusem o zastrašení označil za účelovou a dal za pravdu obžalobě, podle které byla střelba namířena do okna v pokoji s rozsvícenými světly. Podle soudce Havelka vystřelil až několik minut poté, co se snažil boucháním na dveře domu přimět muže, aby mu otevřel. „Pokud by chtěl vystřelit do vzduchu, mohl to udělat hned poté, co se nedobouchal,“ řekl.

Nemířil jsem nikam, to můžu přísahat. Nedokázal bych na někoho zamířit, mám k tomu odpor.
Martin Havelka
obžalovaný

Podle soudního znalce mohla střela zaměstnavatele vážně zranit, nebo ho dokonce zabít. Z předchozích výpovědí vyplynulo, že obžalovaný často pil alkohol a domácnost financovala právě jeho přítelkyně.

Podle žalobkyně Alice Ondráškové se incident odehrál loni na začátku prosince. Havelkovi tehdy jeho družka řekla, že jí zaměstnavatel odmítl vyplatit odměnu. „Vzal si legálně drženou pistoli, odešel do místa bydliště poškozeného, kde se snažil boucháním a kopáním do uzavřených dveří dostat do provozovny restaurace,“ popsala.

Když mu nikdo neotevřel, poodstoupil na ulici a sledoval několik minut dění v oknech. Když spatřil muže v koupelně, zamířil a ze vzdálenosti zhruba dvanácti metrů vystřelil. Podle státní zástupkyně projektil proletěl oknem nad hlavou muže.

Mozek mi začal fungovat až po výstřelu, řekl Havelka

Obžalovaný řekl, že byl rozzlobený a že mu vypnul mozek. U domu zaměstnavatele se prý snažil dobouchat na dveře. Proč ho napadlo v té chvíli vytáhnout zbraň, netuší. „Prostě jsem to vytáhl, zmáčknul jsem kohoutek a vyšla rána. Mozek začal fungovat až po výstřelu,“ uvedl.

Muž, na kterého Havelka vystřelil, v té chvíli stál v koupelně zády k oknu u umyvadla. „Myslel jsem si, že praskla žárovka. Cítil jsem drobné střepiny do zad. Najednou jsem objevil díru ve zdi a koukám, že je díra i v okně,“ popsal poškozený, který po incidentu zavolal policii.

Řekl, že obžalovaný ho dříve telefonicky kontaktoval právě kvůli vyplácení peněz jeho družce. Ostřejší konflikty však mezi sebou neměli. U soudu přiznal, že s vyplácením peněz ženě zřejmě pochybil. Obžalovaný se mu u soudu omluvil.