Za údajné ovlivnění stamilionové zakázky na opravy Kuksu navrhuje policie znovu obžalovat čtyři lidi

Policie znovu navrhla obžalovat čtyři lidi kvůli údajnému ovlivnění zakázky na rekonstrukci barokního areálu Kuks na Trutnovsku. Informaci ČT potvrdil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Kriminalisté viní čtveřici z toho, že výběrové řízení připravili na míru firmě Gema Art Group, která zakázku získala za 322 milionů korun. Soud loni v listopadu vrátil případ policii k došetření.

„V případu Kuks byl minulý týden, po doplnění vyšetřování, podán na Městské státní zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby čtyř osob pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškození finančních zájmů Evropské unie,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Trestní stíhání se týká bývalého zaměstnance Národního památkového ústavu Dalibora Dubového, který byl místopředsedou hodnotící komise tendru. Spolu s ním jsou obviněni i dva zaměstnanci vítězné společnosti Gema Art Group a údajný prostředník zjednání výhody této firmě Petr Semeniuk.

Kriminalisté tvrdí, že Dubový poskytoval prostřednictvím řady e-mailů interní informace z tvorby zadávacích podmínek Semeniukovi. Ten je měl dále přeposílat lidem z Gemy – konkrétně jejímu statutárnímu řediteli Zdeňku Fučíkovi a člence dozorčí rady Kateřině Richterové.

Firma se takto údajně předem dostala k zadávací dokumentaci, kvalifikační dokumentaci i navržené smlouvě o dílo. Sama prý následně dokumenty ovlivnila tak, aby jí zadání co nejvíce vyhovovalo. Nabyté informace pak měla na úkor ostatních zájemců o zakázku využít k tvorbě soutěžní nabídky, která ve výběrovém řízení zvítězila.

Zakázka na obnovu barokního areálu vyšla na více než 322 milionů korun, z toho více než 314 milionů šlo z peněz EU. Tendr v roce 2013 vyhrálo sdružení Hochtief.CZ – Gema Art Group. Podle kriminalistů zajistila vítězství v tendru právě obviněná čtveřice, zakázka prý byla Gemě ušita na míru.

Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a za poškození finančních zájmů EU hrozí Dubovému, Fučíkovi a Richterové až deset let vězení. Semeniukovi hrozí až dvanáctiletý trest, protože čelí obvinění také z padělání směnky.

Čtyři obvinění už v případu jednou obžalováni byli, Městský soud v Praze ale považoval za nezbytné doplnit další důkazy, a vrátil proto věc loni v listopadu policii k došetření.

Rekonstrukcí prošel barokní hospital, který začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Areál se pro návštěvníky znovu otevřel na jaře 2015 a opravy se dočkala také zahrada. V roce 2017 získala obnova barokního areálu ve finském Turku hlavní ocenění Grand Prix Ceny Evropského kulturního dědictví Europa Nostra.