Těla uložili do zákopů, ale nepohřbili. Sedmdesát let po válce nachází na Ostravsku padlé vojáky

Archeologové na Ostravsku vyzvedávají kosterní pozůstatky padlých vojáků (zdroj: ČT24)

Opavští archeologové exhumují u Hlučína ostatky sovětských vojáků, kteří padli na konci dubna 1945 při bojích na Ostravsku. Na místo se vydali odborníci poté, co oblast narušili hledači pokladů. Podle odhadů region může i více než sedmdesát let po válce stále ukrývat desítky kosterních pozůstatků vojáků, sovětských i německých.

Archeologové pracují u lesa u obce Bobrovníky, kde v dubnu roku 1945 probíhaly boje v rámci ostravsko-opavské operace. Cílem prací je zachránit informace, jež zem skrývá, a rovněž naložit s pozůstatky humánním způsobem.

„Docházelo k narušení míst hledači pokladů, upozornili nás na to místní občané,“ řekl Jiří Juchelka ze Slezského zemského muzea Opava. Archeologové podle něj postupují tradičními metodami, odkrývají vrstvu po vrstvě, zaznamenávají nalezené artefakty a jejich přesnou lokaci.

Ostravsko-opavská operace
Zdroj: ČT24

Půl metru pod zemí, avšak nepohřbení

Těla padlých vojáků archeologové našli v hloubce padesát až šedesát centimetrů. „Do okopů, které zde byly v rámci bojů vyhloubeny, byly posléze deponovány lidské ostatky,“ upozornil Juchelka s tím, že kosterní pozůstatky neleží ve vykopaných hrobech a jejich uložení zřejmě neprovázely žádné rituály. Ve striktním slova smyslu proto nebyla pohřbena.

Archeolog navíc sdělil, že je obtížné identifikovat, zda mají archeologové co dočinění s kostrou sovětského, nebo německého vojáka: „Pokud se jedná o vojáky nacistického Německa, většinou u sebe mají vojenské známky. Pokud nejsou k dispozici, můžeme využít i jiný typ nálezů v hrobě, například zbytky uniforem.“

Archeolog zdůraznil, že nejde o ojedinělé objevy, kvůli intenzivním vojenským střetům na sklonku druhé světové války je podobných nálezů v oblasti severní Moravy a Slezska bezpočet.

„Období druhé světové války se nám již vzdálilo natolik, že už i veřejnost vnímá tyto události jako archeologické. Díky tomu, že nás lidé upozorňují, že se někde něco ničí, ostatky vyzvedáváme daleko častěji,“ řekl Juchelka.

Nalezené kosterní pozůstatky budou podrobeny antropologickému průzkumu a následně pietně pohřbeny.