Senior spadl z motorky na koleje, když přijížděl vlak. Na pomoc přispěchal jediný člověk, vytáhl ho včas

UDÁLOSTI: V dubnu zachránil Dalibor Voborník život Jiřímu Duškovi (zdroj: ČT24)

Za záchranu seniora, který spadl z motocyklu přímo před přijíždějící vlak, převzal Dalibor Voborník medaili od královéhradeckého policejního ředitele. Policie mu navíc nabídla práci ve svých řadách. Pětaosmdesátiletému Jiřímu Duškovi přišel pomoci jako jediný z cestujících, kteří na vlak na zastávce u přejezdu čekali. Jak říká, byla to pro něj samozřejmost – i přesto, že se na místě, odkud vůbec mohl pomoci, ocitl naprostou shodou náhod.

Jiří Duška jel v dubnu na malém motocyklu na nákup. Když se vracel, přehlédl spuštěné závory na přejezdu u zastávky v Kostelci nad Orlicí. Do břevna narazil, z motorky spadl a zůstal ležet na kolejích, po kterých do Kostelce právě přijížděl spěšný vlak. Jak ukázaly záběry bezpečnostní kamery, přiběhl mu na pomoc jediný člověk.

„Slyšel jsem ránu. Člověk tam běží, kontrolujete očima vlak, pána, motorku, jestli to stíháte,“ přiblížil Dalibor Voborník. Havarovaného motocyklistu i jeho stroj opravdu stihl odtáhnout a bylo to skutečně třeba. Vlak zastavil až těsně za místem, kde předtím Jiří Duška ležel.

Že mohl Dalibor Voborník vůbec přispěchat na pomoc, byla shoda náhod. Obvykle stává na druhém konci nástupiště, než kde je přejezd, mívá na uších sluchátka a jezdívá do práce již dříve.

V Hradci Králové se nyní oba muži poprvé od nehody setkali. Jiří Duška přišel svému zachránci poděkovat. „To je samozřejmost,“ uslyšel však od Dalibora Voborníka. Společně se potom podívali na videozáznam nehody a zachránce převzal medaili od krajského policejního ředitele Davida Fulky.

Policisté se přitom netajili obdivem k činu. „Pana Voborníka jsme oslovili, jestli by nechtěl vstoupit do řad policie. Takové lidi potřebujeme,“ podotkl Fulka.

Jiří Duška i přes dubnovou zkušenost jezdí na motocyklu se souhlasem lékaře dál – musí prý jezdit na nákup. Slíbil však, že bude opatrnější.