Cizinci, kteří v Brně ujížděli policii, se zřejmě živili obchodem s drogami

Dramatická policejní honička v Brně (zdroj: Policie ČR)

Pětice cizinců, která v březnu ujížděla v Brně policistům, do Česka nejspíš jezdila nakupovat drogy. Ty potom muži, kteří jsou už ve vazbě, užívali sami nebo je prodávali dál. Vyplývá to z vazebního usnesení, které má Česká televize k dispozici. Podle policie je navíc pravděpodobné, že si někteří z nich vyslechnou ještě další obvinění.

V noci 19. března se brněnskými ulicemi řítilo 150kilometrovou rychlostí černé auto. Po desetiminutové honičce policisté zjistili, že v něm bylo pět mužů, drogy, zbraně a peníze. Ještě tu noc muži putovali do vazby. „Jsou to dva občané Srbska a tři Rakouska,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. 

Z vazebního usnesení vyplývá, že všichni muži žili v Rakousku a policistům tvrdili, že původně jeli slavit narozeniny do kasina za Znojmem. Auto řídil mechanik srbské národnosti a kromě jednoho dělníka všichni pobírali v Rakousku podporu v nezaměstnanosti. Přesto policisté v autě našli kromě marihuany a kokainu také deset tisíc eur.

Množství zajištěných drog a zajištěných peněz naprosto neodpovídají osobním poměrům obviněných. Naopak, ve světle dosud opatřených důkazů je zde namístě obava, že distribuce drog představuje u obviněných jejich skutečný zdroj příjmu.
vazební usnesení

Řidič měl pozitivní testy na amfetamin, kokain i THC

Muži vypověděli, že marihuanu koupili na jižní Moravě, v obci asi dvacet kilometrů od Brna směrem na Vídeň. Zatím jim hrozí tresty za výrobu a nakládání s drogami, řidič se navíc provinil násilím proti úřední osobě. K tomu měl pozitivní testy na amfetamin, kokain i THC.

Při honičce ujíždějící řidič naboural hned sedm policejních aut. Někteří obvinění při svých výpovědích ale několikrát připomněli, že škoda na vozidlech vznikla jen proto, že policie narazila do nich. „Předběžně jsme vyčíslili škodu na sedmi poškozených policejních autech na 300 tisíc korun,“ spočítal Bohumil Malášek.

Policisté na případu dál pracují a oni ani státní zástupce nevylučují, že se trestní stíhání ještě rozšíří. Rakouští kolegové navíc požádali krajské státní zastupitelství o právní pomoc, chtějí zadržené vyslechnout kvůli trestné činnosti, kterou páchali v Rakousku.