Do řady honiček se pouští řidiči se zákazem řízení. Novela má zpřísnit postih

Události ČT: Postih pro ty, kdo řídí navzdory zákazu, má být přísnější (zdroj: ČT24)

Divokých honiček aut s policií neubývá, ročně statistiky evidují 250 případů. Nedávno se stala hitem internetu divoká jízda vozu v Brně, jedním z posledních případů byl mladík ujíždějící hlídce na Karlovarsku, který neměl řidičské oprávnění. Sám nakonec skončil v řece a policisté ho museli zachraňovat.

Řidič z Karlovarska ujížděl po úzké lesní cestě, kde měl vpravo prudký svah a po levé straně řeku. Při jízdě hodně riskoval, ale neohrožoval jen sebe. „V místě byli i chodci. Byl tam třeba otec s dítětem,“ zdůraznil dopravní policista Štěpán Správka.

V řadě podobných případů, které se odehrály od začátku roku, porušili zběsile jedoucí řidiči zákaz řízení a často i před jízdou pili. „Reagují pudově. Reagují podle vzorce, který mají v podvědomí, který ani neovládají,“ říká karlovarský psychiatr Karel Moravec.

PODÍVEJTE SE: Honička policejních vozů s autem s rakouskou značkou po nočním Brně (zdroj: Policie ČR)

Počet těch, kteří porušují zákaz řízení, roste už třetím rokem. Polovina takových řidičů to navíc dělá opakovaně. „Není vůbec výjimkou, že se policisté setkávají s případy, kdy je řidič opakovaně během jednoho měsíce přistižen několikrát při řízení a má platný zákaz řízení,“ přibližuje mluvčí policejního prezídia Eva Kropáčová.

Praxe ukazuje, že řidiči, kteří policii ujíždějí, mají často několik soudních zákazů, jsou v danou chvíli opilí, nebo pod vlivem jiné návykové látky. Jde o aspekty, které ministerstvo dopravy vedou ke snaze zpřísnit sankce.

Ředitel společnosti BESIP Tomáš Neřold se staví za důraznější postih za porušení zákazu řízení. „My nemůžeme suplovat roli soudců, ale za BESIP jsme maximálně pro to, aby tam byl silný nástroj, že toto nemohu opakovaně porušovat,“ uvedl.

Pokuta za ujíždění a nezastavení na signál „Stůj“ činí v současnosti 7500 korun. Pokud jde o úmyslné ignorování pokynu, hrozí i zákaz řízení. Novela bodového systému, která je v připomínkovém řízení, také počítá se zpřísněním. Novou sankcí by měla být pokuta 25 tisíc korun, šest trestných bodů a zákaz řízení. Policisté by také častěji měli zajišťovat auta až do rozhodnutí soudu.