Drtičku v Jihlavě staví rakouská nábytkářská firma načerno. Ale v dobré víře, tvrdí

Rakouský nábytkářský gigant a dřevozpracující podnik Kronospan staví v Jihlavě načerno. Bez stavebního povolení začal v areálu společnosti budovat obří drtičku a recyklační linku. Stavební úřad po kontrole vyzval k okamžitému ukončení prací a zahájil se společností řízení o odstranění stavby.

„Celý projekt jde do velké EIA (posuzování vlivu na životní prostředí), což je proces třeba na půl roku. Oni vědí, že dalšího půl roku nebudou mít povolení, a přesto začali stavět. Já to považuji za těžko akceptovatelné,“ říká primátorka Jihlavy Karolína Koubová (za Fórum Jihlava).

Firma Kronospan odmítla ČT pustit do areálu a nechce se k záležitosti vyjadřovat přímo, prostřednictvím mediálního zástupce pouze poslala písemné vyjádření: „Montáž části technologie jsme zahájili v dobré víře realizovat co nejrychleji záměr s pozitivními dopady na životní prostředí. Naše společnost neočekávala průtahy s povolovacím řízením a objednala část technologického zařízení, které bylo předběžně umístěno, ale nikoli provozováno uvnitř výrobního areálu.“

Firmě hrozí milionová pokuta

Společnost se hájí také tím, že už získala některá dílčí povolení, například od hygieniků nebo od krajského úřadu. Tvrdí také, že garantuje, že stavba nezhorší ovzduší v Jihlavě. Na základě výzvy stavebního úřadu už údajně zastavila veškeré stavební práce na nové technologii.

„Pokud se prokáže, že se jedná o černou stavbu, tak stavebníkovi hrozí pokuta až milion korun,“ upozorňuje mluvčí jihlavského magistrátu Jaroslav Šnajdr.

Firma dlouhodobě čelí kritice obyvatel Jihlavy, že nadměrně znečišťuje ovzduší. Podle posledního žebříčku za rok 2017 je druhým největším producentem rakovinotvorných látek v Česku, hned za neratovickou Spolanou. Jen v daný rok Kronospan meziročně zvýšil emise rakovinotvorného formaldehydu o více než tři tuny.

Vedení města i proto začalo intenzivně jednat s mateřskou společností v rakouském Salcburku. Primátorka na centrálu Kronospanu už také odeslala žádost o vysvětlení. „Celé vedení města je velmi rozzlobené. Pro nás je to velmi silné narušení důvěry, protože jsme předpokládali, že jednáme na nějaké úrovni. A je vidět, že ne,“ konstatovala Koubová.