Včely na Ostravsku otrávil postřik řepky. Chemické látky našli veterináři ve všech vzorcích

Včely, které před dvěma týdny uhynuly v Šenově nedaleko Ostravy, zabil postřik řepkových polí. Potvrdily to laboratorní testy, které provedl Státní veterinární ústav. Masivní úhyn včelstev hlásili jejich majitelé poté, co jeden ze zemědělců provedl noční postřik řepkových polí bez včasného ohlášení. Včelaři se tak na případné ohrožení nemohli připravit.

Úhyn nahlásilo šestnáct včelařů, kteří přišli o více než sedmdesát včelstev. Zemědělec, který neohlášený postřik řepky provedl, se už dříve odmítl k jejich úhynu vyjádřit. Případem se tak začala zabývat Státní veterinární správa. 

Laboratoře zkoumaly pět set vzorků a chemické látky byly potvrzeny ve všech případech. Jde o první potvrzený případ otravy včel po postřiku polí v letošním roce. Státní veterinární správa v Moravskoslezském kraji zaznamenává ročně maximálně pět případů intoxikace, nejedná se však vždy o otravu po postřiku řepky.  

Státní veterinární ústav nám vyšetřil jak vzorky uhynulých včel, tak té řepky olejky. Pozitivní nález je totožný mezi postřikem a přítomností v uhynulých včelách.
Severin Kaděrka
ředitel Krajské veterinární správy v Moravskoslezském kraji

Postřik se musí předem hlásit

„K postřiku by mělo dojít za určitých podmínek, to znamená minimálně hodinu po západu slunce, kdy teplota klesne pod dvanáct stupňů,“ přiblížila redaktorka ČT Lucie Křížková. Tento postup zemědělec dodržel, jenže v noci po postřiku začalo pršet, a tak se chemická látka nedostatečně vstřebala do rostlin, díky čemuž snadněji došlo k otravě včel. 

Hlavní problém je ale v tom, že zemědělec včelaře o plánovaném postřiku neinformoval. Měl by to udělat minimálně 48 hodin před postřikem, telefonicky nebo například formou letáků. Včelaři sice svá včelstva přestěhovat nemůžou, ale mohli by jim například podat více vody, právě tu včela potřebuje, když se brání pesticidům. 

Je med z Ostravska v pořádku?

Pokud se prokáže, že chybu udělal zemědělec, hrozí mu pokuta. „Vyšetřování je na začátku. My ještě v tuto chvíli nemáme informaci o tom, jaká látka to byla. Určitě budeme pečlivě posuzovat, jestli šlo o aplikaci ve směsi, protože to by mělo velký dopad na situaci,“ řekl ředitel sekce rostlinolékařské péče Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Michal Hnízdil. 

Mezitím včelařům v Šenově klesla poptávka po medu. Zákazníci se bojí, že by mohl být kontaminován, což včelaři zatím nemůžou vyvrátit. Někteří to ale zásadně odmítají.