Praha má platné stavební povolení na novou Trojskou lávku. Začít stavět chce v červenci

Hlavní město získalo platné stavební povolení na novou Trojskou lávku, stavět ji chce začít v červenci. Hotovo by mělo být v létě 2020. Lávka spojí přes řeku ulici Pod Havránkou v Troji s Císařským ostrovem. Určena bude opět pro chodce a cyklisty, ale po lávce budou moci projet i vozy záchranářů. Levý břeh Vltavy s Trojou by měly časem propojit ještě další dvě lávky.

Při pádu Trojské lávky v prosinci 2017 se zranili celkem čtyři lidé, z toho dva vážně. První dvojice, která požádala u pojišťovny o odškodnění, ho získala na konci letošního ledna.

Na konci března požádali o odškodnění další dva lidé, kteří byli zraněni. „Už získali lékařské zprávy a vše potřebné doložili,“ uvedla v dubnu radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu).

Dva muži obvinění z nedbalosti

Peníze tak získali všichni čtyři zranění po pádu Trojské lávky. „V průběhu ledna jsme vyplatili pojistné prvním dvěma poškozeným, na začátku dubna pak i zbylým dvěma,“ řekl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Výši odškodnění však pojišťovna sdělit odmítla. Podle zjištění ČT se odškodnění pohybuje v řádu statisíců korun.

Nová Trojská lávka
Zdroj: Hlavní město Praha

V polovině března policie obvinila dva muže z obecného ohrožení z nedbalosti. Za to jim hrozí až osm let vězení nebo peněžitý trest. Podle webu Seznam Zprávy je obviněn autor lávky Jiří Stráský a bývalý vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací Antonín Semecký. Stráský serveru Lidovky.cz své obvinění potvrdil a řekl, že jeho advokát proti usnesení podal stížnost.

Vizualizace nové Trojské lávky
Zdroj: Hlavní město Praha