Řidiče tramvají čeká v kabině speciální tester. Kdo má „hladinku“, tomu se zablokuje řízení

Dopravní podnik Ostrava testuje nové alkohol testery (zdroj: ČT24)

Ostravský dopravní podnik zkouší unikátní alkohol tester, který je zabudován přímo v tramvaji. Pokud by u řidiče zjistil přítomnost alkoholu, znemožní jízdu tím, že zablokuje řízení vozu. Nový systém je zatím v deseti tramvajích. Dopravní podnik ho zavádí z preventivních důvodů.

Alkohol tester je napojený na řídící jednotku tramvaje. Řidič musí hned po nástupu do tramvaje provést test na přítomnost alkoholu, v opačném případě tramvaj neuvede do chodu a z depa nevyjede. 

V případě, že by měl řidič tramvaje pozitivní test na přítomnost alkoholu v dechu, musel by testování zopakovat. Pokud by nadýchal i podruhé, celé řízení tramvaje se zablokuje a informace okamžitě zamíří na dispečink. Ten na místo vyšle náhradního řidiče.

Je to lepší, že se to dá zkontrolovat přímo na voze. Je to rychlejší a vůbec mi to nevadí.
Kamila Vodičková
řidička tramvaje

Speciální alkohol tester je zatím instalován jenom v deseti ostravských tramvajích. Podle vedení dopravního podniku jde o pilotní projekt, který se bude následně vyhodnocovat. Naplno se provoz spustí během několika týdnů. 

Ostravský dopravní podnik tvrdí, že s požíváním alkoholu u řidičů tramvají, autobusů nebo trolejbusů problém nemá. Novinku prý zavádí z preventivních a bezpečnostních důvodů. Přínosem je také jednodušší a efektivnější kontrola řidičů. 

U soukromých dopravců se systém neosvědčil

Podobný systém v minulosti zkoušeli i jiní dopravci. Nakonec se však rozhodli pro klasické testování. Automatický systém údajně často zablokoval řídicí systém, i když řidič žádný alkohol nepožil. 

Klasické testování je také levnější. „Vstupní investice byla v tom, že jsme koupili zařízení, které používá policie a v současné době je to o tom, že kupujeme jen hygienické náústky,“ řekl ředitel Arriva Morava Jaromír Walaski. 

Přítomnost alkoholu zjistí dopravci u profesionálních řidičů spíše výjimečně. V Dopravním podniku Ostrava kontrolují řidiče průměrně čtyřikrát za měsíc.